poniedziałek, 20 czerwca 2016

Sushi - na co uważać?


Sushi co to w ogóle jest, jak to smakuje. Sushi to danie dla ludzi, którzy mają dużą gotówkę , żeby się tym najeść trzeba zamówić dużą porcję, a taka sporo kosztuje. Sushi to danie dla koneserów Japońskiej kuchni... 

Przypomniała mi się anegdotka mojej koleżanki z pracy o tym jak zabrała swoich rodziców na sushi do Japońskiej restauracji z sushi. Jej tata zawsze wyobrażał sobie, że sushi to duży kawałek łososia zawinięty w małą porcję ryżu, a tu niespodzianka małe kawałki łososia owinięte w porcje ryżu to jest sushi takie prawdziwe. Tata mojej koleżanki podsumował to w jednym zdaniu, idę po to do restauracji i płacę grube pieniądze by się najeść , a nie podrażniać żołądek jakimś sushi za grube pieniądze.

Zaczęłam się ostatnio zastanawiać czy sushi jest w ogóle zdrowe, czy ma w ogóle jakieś właściwości odżywcze. Wiadomo ryż biały jest źródłem wielu węglowodanów a węglowodany potrzebne są nam do dostarczania energii, która potrzebna jest nam do funkcjonowania na pełnych obrotach, bez niej chodzimy ospali a ludzie, którzy są wokół nas częściej na nas narzekają nie bez powodu. Co ciekawe ryż to także bogate źródło białka w ryżu znajdują się witaminy z grupy witamin B, ryż, który jest składnikiem sushi nie zawiera także glutenu więc może być spokojnie spożywany przez osoby, które są uczulone na gluten.

Przechodząc teraz do kolejnego składnika sushi czyli ryb warto zwrócić uwagę, że ryby w każdej postaci i te w sushi są bardzo wartościowym składnikiem naszej diety, która wymaga spożywania ryb ponieważ są źródłem wielu cennych składników odżywczych takich jak kwasy omega, witaminy z grupy B, fosfor, potas i wiele innych. 
Jak w każdej rzeczy sushi niesie też ze sobą zagrożenia dla naszego zdrowia. Ryby jak każde inne organizmy żywe zawierają w sobie bakterie a dodatkowo temperatura w jakiej jest przechowywana może wpłynąć na jej zepsucie się. Kolejnym czynnikiem, który nam może zagrozić w rybach to metale ciężkie takie jak np. rtęć, kadm, ołów, częste spożywanie ryb zarażonych tymi metalami może być bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Zanim zjemy sushi zastanówmy się ile zdrowia sushi wniesie a ile zdrowia sushi zabierze.
M.

14 komentarzy:

  1. Ja ostatnio jadłem sushi zestaw kibica z Biedry i było nawet dobre, nigdy bym wcześniej nie pomyślał o sushi, że to można sobie ot tak jeść bez bycia w japońskiej restauracji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wolno jeść takich marketowych zestawów sushi!!!! To na pewno nie jest zdrowe i może nam zaszkodzić!!
    Prawdziwe sushi przygotowywane jest na świeżo i by zachowało wszystkie walory smakowe nie trafia nigdy do lodówki! Warto wybierać tylko potwierdzone miejsca, by uniknąc nieświeżych ryb.
    A co do wartości odżywczych to jest bardzo zdrowe - szczególnie wodorosty, czyli nori zawierają mnóstwo mikroelementów. Wystarczy spojrzeć na japończyków - są jednym z najszczuplejszych i najzdrowszych narodów na świecie, a to wszystko dzięki jedzeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Weszłam na bloga przypadkowo, Autor chyba nie ma pojęcia o sushi, poza tym, że ma rację odnośnie bakterii w przypadku ryb. Dodam, że zagrożeniem dla zdrowia i życia mogą być pasożyty znajdujące się w mięsie ryby. Do pozbycia się bakterii i pasożytów stosuje się obróbkę termiczną, w przypadku ryby do sushi - mrożenie. Po rozbiórce ryby, dzieli się jej mięso na odpowiednie bloki, po czym zostaje ono zamrożone. Ciekawa jestem czy Autor bloga wie co oznacza samo słowo sushi? I czy Autor bloga wie po co chodzi się do restauracji? Przytoczył słowa Taty koleżanki, ale nie skomentował ich, potem cała masa buraków to przeczyta i pomyśli, że do restauracji człowiek idzie się nażreć, a od tego są bary mleczne i jadłodajnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. no i po co ci ta pyskówka i tyle negatywnych emocji w tym komentarzu

    lepiej się czujesz?

    założę się, że niestety nie

    OdpowiedzUsuń
  5. Super artykuł :) W sumie to skoro tak często jadam z Sushi Wesoła w Warszawie i nic mi nie jest to chyba można jeść, a dodatkowo na samopoczucie też nie narzekam :D No i smak pierwsza klasa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurcze tak po czytaniu tego artykulu mi sie sushi zachcialo ze chyba wpadne :D

      Usuń
  6. Bardzo płytki artykuł... Sushi to nie jest potrawa, którą się człowiek opycha do granic pojemności żołądka. To danie, które się smakuje. Druga kwestia jest taka, że sushi jest sycącą potrawą, więc nie trzeba zjeść całego talerza, by się najeść. Poleć temu znajomemu panu, by w celu niezdrowego obżarstwa udał się do jadłodajni, dostanie schabowego, kopę ziemniaków i buraki, będzie mu z dobrobytu aż wypadać z talerza.

    Marketowych sushi NIE POLECAM! Nie kupujcie i nawet nie próbujcie, nie jest ono robione na świeżo i wtedy rzeczywiście może dojść do nieprzyjemności. Jeśli jecie sushi w sprawdzonej restauracji, która używa tylko i wyłącznie świeżych ryb to nie macie się czego obawiać! Jeśli jest tu ktoś z Warszawy to polecam Sushiberry - sprawdzone i wiadomo, że składniki dobrej jakości.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja jadlem ostatnio super sushi w Nanaki Sushi, jak ktos chce to polecam ich nigiri bo pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłam, próbowałam i zgadzam się z Tobą!!Nigiri w Nanaki Sushi mają obłędnie pyszne!!Palce lizać ;)

      Usuń
  8. Fajny artykuł!Mnie ostatnio chłopak wyciągnał do Sushi Saska Kępa i powiem szczerze, że pierwsza moja wizyta u nich na plus;) Bardzo smaczne i świeże nigiri jedliśmy!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bardzo smakuje mi nigirii w Sushi Saska Kępa!Świetne jest!

      Usuń
  9. Hmm tak napatrzyłem się na to sushi, że chyba wyskocze dziś do Akashii!Mega pyszne sushi mają.Najczęściej zamawiam u nich Sushi sashimi box!Palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jem sushi od jakiegoś czasu raz w tygodniu i na samopoczucie nie narzekam:) Tak mi smakuje że nie mam zamiaru z niego rezygnować;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hmm a ja wczoraj zrobiłam sushi sama w domu i wyszło mi mega pysznee!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...