sobota, 24 grudnia 2016

Przepisy na pyszną kawę

Kawa po jawajsku

Składniki:
3 łyżeczki kawy mielonej
1 łyżeczka kakao (prawdziwego, a nie instant)
1 szklanka wody
opcjonalnie – łyżeczka cukru i 1/4 szklanki mleka

Przygotowanie:
Wrzącą wodą zalać kawę i kakao. Nie mieszać tylko poczekać aż samo opadnie na dno szklanki (inaczej z kakao zrobią się grudki). Przygotowaną kawą zalać szklankę w 3/4. Dodać gorące mleko i cukier.


Kawa miodowo-imbirowa


Składniki:
¾ szklanki kawy (przepis podany na samym dole strony)
1 łyżeczka miodu
3 szczypty imbiru
¼ szklanki mleka

Przepis:
W szklance rozetrzeć miód z imbirem. Zalać przygotowaną (gorącą) kawą i uzupełnić podgrzanym do temp. 80 stopni mlekiem. Mleko można zastąpiæć bitą śmietaną.

Czekoladowy Kubas

Składniki:
3 łyżki stołowe niesłodzonego kakao,
2 filiżanki normalnej lub bezkofeinowej kawy,
4 łyżki stołowe cukru,
2 filiżanki mleka 2-procentowego,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
1 łyżeczka bitej śmietany,
cynamon zmielony,

Przygotowanie:
Kakao zmieszać w rondlu z cukrem. Wlać gorącą kawę i zimne mleko.
Często mieszając podgrzać prawie do zagotowania. Zdjąć z ognia i
zmieszać z wanilią. Rozlać łyżką wazową do czterech ćwierć
litrowych kubków ( albo nalać do litrowego termosu ). Do kubków
nałożyć na wierzch bitą śmietanę i posypać zmielonym cynamonem.

Smacznego!

P.S. Przepisy zawdzięczam Romanowi. Dziękuję!  

Zobacz:

Przepisy na pyszną kawę. Część 2

2 komentarze:

  1. Miodowo imbirowa... To jedna z lepszych wariacji na temat kawy, jakie było mi dane spróbować. Szczególnie nadaje się na te mroźne popołudnia, które nas teraz zaskoczyły. Imbir jest niesamowicie aromatyczny, a oprócz tego ma jeszcze świetne właściwości chociażby przeciw przeziębieniu. Czego więcej chcieć? Nie dość, że pyszne to jeszcze z masą dodatkowych zalet. Teraz tylko kubek z kawą na stolik, książka w dłoń i zapowiada się klimatyczny wieczór!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawa miodowo imbirowa, kojarzy mi się z miodową blondynką sączącą coś aromatycznego w kawiarni… retrospekcje z przeszłości… kto wie, natomiast dziś są moje urodziny i właśnie sączę „kawę emeryta”: 50% inki, 50% rozpuszczalnej…

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...