czwartek, 16 maja 2013

Zdrowe słodycze dla dzieci.


Czarne ząbki u dziecka, oponki wylewające się spod t-shirta, niechęć do aktywności fizycznej? 

Tak nie musi być! Każdy lubi odrobinę słodyczy w życiu, gdyż poprawia ona nastrój, dodaje energii, odstresowuje. Każdy lubi sobie też pochrupać, lecz nie musi to oznaczać miski z chipsami i batoników czekoladowych.

Wystarczy sięgnąć po... pęczak.

Tak, ta mało popularna dziś kasza jęczmienna jest świetną przekąską, zwłaszcza, gdy przygotuje się ją na słodko. Przepis jest prosty i szybki:
  • szklanka pęczaku
  • łyżka cynamonu
  • dwie łyżki miodu
  • łyżka masła
  • szczypta soli
  • sok z cytryny

Do tego dodajemy bakalie jakie tylko znajdziemy w domu, na przykład:
  • pół szklanki łuskanego słonecznika,
  • pół szklanki suszonej żurawiny (lub rodzynek)
  • ćwierć szklanki suszonych moreli
  • pół szklanki orzeszków ziemnych i włoskich

Pęczak zalewamy wodą na 2 godzinki, potem gotujemy w 2 szklankach wody, aż wchłonie całą, wrzucamy masło, miód i cynamon, a po przestudzeniu resztę. Mieszamy i... już! Przekąska lekkostrawna, świetnie działająca na dobry humor i pracę umysłu. A przede wszystkim – kształtuje dobre nawyki żywieniowe.

Żadne ze znajomych dzieci, po spróbowaniu, nie odmówiło jeszcze pełnej porcji...

P.S. Dziękujemy sklepowi Zdrowa Żywność Lubin, za wsparcie bloga i pozdrawiamy :) Autorzy.

niedziela, 12 maja 2013

Moda na "eko" oraz zdrowa, ekologiczna żywność.

Bycie eko jest trendy. Ekologiczne jedzenie, ekologiczne ubrania, auta, życie.
Nadużywa się tego przedrostka, czasem w sposób wręcz absurdalny. Bo czyż może być przyjazny naturze samochód, który ma wprawdzie nowoczesny system filtrowania spalin, minimalne zużycie paliwa i piękny trawiasty kolor, gdy nadal te spaliny emituje w atmosferę? A ubrania? Naturalny len się mnie, domieszki już są mniej zdrowe, prawdziwe skóry budzą oburzenie obrońców praw zwierząt, choć i tak zwierzęta są zabijane na mięso, a ich skóry się wyrzuca. W zamian mamy ekologiczne - sztuczne skaje – nie będące biodegradowalnymi, ani też trwałymi, przez co szybko trafiają na śmietnik, skażając środowisko na setki i tysiące lat...

Świadomość konsumentów rośnie, lecz dość wyrywkowo – poprawę widać na rynku opakowań – wracają szklane butelki i torby materiałowe, coraz częściej ludzie zaczynają też czytać etykietki na żywności. Szukają tego, co zawiera mniej konserwantów, co jest jak najmniej przetworzone, co dobrze wpływa na organizm i tym samym - kształtują rynek. Już w coraz mniejszych miejscowościach pojawiają się wyspecjalizowane sklepy ze zdrową żywnością (Lubin) i nie trzeba sprowadzać produktów przez internet.