niedziela, 22 marca 2015

Pokonaj cholesterol naturalnym metodami. Część 2

# Jedz ryby, ale te tłuste. Z badań przeprowadzonych przez kanadyjskich naukowców wynika, że ci, którzy spożywają ryby mają o 26 procent wyższy poziom HDL od osób, które regularnie spożywają wołowinę oraz drób. To nie jest odkrycie na miarę dokonań Kolumba, w końcu od dawna wiadomo, że tłuste ryby tj. śledź, łosoś, tuńczyk czy makrela są bogatce w kwasy tłuszczowe omega-3. A te są pogromcami złego cholesterolu, który gromadzi się w ludzki organizmie.
Z kolei z badań przeprowadzony w USA wynika, że u mężczyzn spożywający na obiad i kolację łososia poziom HDL wzrósł o 10 procent już po 40 dniach stosowania diety, nie mniej jednak pierwsze pozytywne efekty były już widoczne po niespełna trzech tygodniach. Fakt faktem porcje, które spożywali uczestnicy tego badania, do małych nie należały (450 gram dziennie), jednak naukowcy przekonują, że podobne efekty można uzyskać spożywają mniejsze ilości tłustych ryb, tylko trzeba na nie nieco dłużej poczekać.


# Jedz grejpfruty. Konsumpcja jednego grejpfruta dziennie owocuje w szereg pozytywnych zmian w układzie krążenia. Zawarte w grejpfrucie składniki – jak wynika z przeprowadzonych badaniach – pozytywnie wpływają na szerokości tętnic, zmniejszając ryzyko ich zwężenia aż o 45 procent. Pomagają też obniżyć szkodliwy dla organizmu cholesterol LDL o przeszło 10 procent, jak i skutecznie obniżają ciśnienie krwi o 5 procent.
Warto jednak zawsze mieć z tyłu głowy informacje, że spożywanie grejpfrutów zaburza działanie niektórych leków. Dlatego zanim włączymy ten owoc do codziennej diety, warto skonsultować się z lekarzem albo dietetykiem.

CDN...

czwartek, 19 marca 2015

Pokonaj cholesterol naturalnym metodami. Część 1

# Pij sok żurawinowy. To doskonały lek na problemy z układem moczowym i pęcherzem. Żurawina jednak posiada też szereg innych, prozdrowotnych właściwości. Składniki zawarte w tych czerwonych owocach skutecznie normują poziom cholesterolu we krwi. Obniżając poziom tzw. złego cholesterolu, jednocześnie podwyższając poziom tzw. dobrego cholesterolu.

Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Scranton wynika, że wypijać dziennie 3 szklanki soku z żurawiny, możemy zwiększyć stężenie HDL we krwi aż o 10%. W efekcie obniżając ryzyko chorób serca o 20-40%.

Kluczowy jest jednak odpowiedni dobór soku. Musi być naturalny, bez dodatków sztucznych barwników ani cukru.


# Pij mleko. Niemal każdy kojarzy reklamę „Pij mleko, będziesz wielki”, gdzie główną tezą było związek pomiędzy piciem mleka a wzmacnianiem układu kostnego. Cóż, 99% wapnia w ludzki organizmie zlokalizowane jest w kościach, jednakże jest on również bardzo istotny w funkcjonowaniu układu krążenia.

Z badań opublikowanych na łamach „American Journal of Medicine” wynika, iż u tych, którzy spożywają codziennie suplementent wapnia - w stosunkowo niewielkiej ilości – 1 gram, poziom HDL wrastał o siedem procent. Z innych badań natomiast wynika, że przyswajanie tejże samej dawki wapnia przez dwa miesiące skutkują obniżeniem poziomu cholesterolu całkowitego o prawie pięć procent.

Najlepiej przyswajalnym dla człowieka źródłem wapnia jest mleko i jego pochodne – oczywiście dla tych, którzy tolerują laktozę. Włączenie do swojej diety większej potraw bogatych w wapń skutkuje też większą ilością witaminy D w organizmie, a Polacy – jak powszechnie wiadomo – cierpią na jej niedobory.

CDN...