niedziela, 29 marca 2015

Pokonaj cholesterol naturalnym metodami. Część 4

# Zasmakuj się w byciu półwegetarianinem. Wystarczy, że dodasz do swojej diety składniki typowe dla wegetarian tj. orzechy, produkty pełnoziarniste czy różnego rodzaju ziarna i pestki, by poziom LDL obniżył się aż o 30 procent. Przynajmniej do takiego wniosku doszli badacze z Toronto.
Swoją tezę popierają właściwościami steroli i stanoli roślinnych, które skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i uniemożliwiają jego wchłanianie w jelitach. Naturalne sterole znajdziemy w produktach roślinnych np. olejach roślinnych, warzywach czy orzechach. Żeby uzyskać pozytywny efekt należy spożywać od jednego do trzech gram owych składników w ciągu dnia.
Jest z czym walczyć, bowiem dieta przeciętnego Kowalskiego zawiera około 20-50 miligramów stanoli oraz 150-400 miligramów steroli.

# Nie odmawiaj sobie gorzkiej czekolady. W rozsądnych ilościach rzecz jasna. Dobrze jest włączyć do swojej codziennej diety ze dwie kostki ciemnej gorzkiej czekolady. Gdyż zawarte w niej polifenolowe, których pierwotnym źródłem jest kakao, obniżają poziom złego cholesterolu, jednocześnie podwyższają poziom tego dobrego. Warunek jest prosty: tylko czekolada najwyższej jakości – o jak najwyższej zawartości kakao.
# Nie wszystko na raz. Próba implementacji wszystkich wymienionych wskazówek co do codziennej diety na raz, skończy się niepowodzeniem. Szybko pojawi się zniechęcenie, a w konsekwencji powrót do starych nawyków żywieniowych. Dużo lepsze efekty osiągniemy, stosując metodę kaizen – czyli małych kroczków. Wprowadź do swojej diety 2-3 wyżej wymienione składniki w ciągu miesiące. Po około półmroku wprowadzania takich drobnych zmian, Twoje wyniki krwi będą lepsze niż kiedykolwiek.


KONIEC ;-)

czwartek, 26 marca 2015

Pokonaj cholesterol naturalnym metodami. Część 3

# Jedz własnoręcznie zrobione ciasteczka owsiane. W otręby owsiane bogate są w rozpuszczalny błonnik, będący jedną z najskuteczniejszych broni przeciwko złemu cholesterolowi. Jak wynika z badań prowadzonych w Connecticut przez pracowników tamtejszego uniwersytetu, mężczyźni ze stosunkowo wysokim poziomem cholesterolu we krwi (więcej niż 200 mg/dl) spożywających przez dwa miesiące dzień w dzień parę ciasteczek owsiany, po tym okresie mieli dużo lepsze wyniki badań. LDL obniżony o jedną piątą. 20 procent w ciągu dwóch miesięcy dzięki konsumpcji kilku małych ciasteczek!
Błonnik, który uniemożliwia przenikanie złego cholesterolu do krwi, znajduje się także w jagodach, cytrusach, warzywach strączkowych oraz w kaszy jęczmiennej. Jeśli więc nie przepadasz za płatkami owsianymi, jest w czym wybierać.

# Nie pozwól sobie na burczenie w brzuchu. Prawda stara jak świat – zdrowiej jest jeść małe posiłki co kilka godzin niż dwa duże danie w ciągu dnia. Na łamach „British Medical Journal” opublikowano badaniach, z których jasno wynika, iż osoby wybierający to zdrowsze podejście do żywienia mają średnio o pięć procenty niższy poziom cholesterolu w krewi od tych, którzy jedzą dopiero, kiedy poczują głód – w konsekwencji spożywając jeden bądź dwa naprawdę duże posiłki w ciągu dnia.
Co to jest 5 procent, czy gra jest warta świeczki? Jak najbardziej tak, taki spadek poziomu złego cholesterolu we krwi, implikuje spadek ryzyka chorób serca o 10 do 20 procent.

CDN...