wtorek, 1 września 2015

Czarnuszka

Czarnuszka jest nazywana "lekiem na wszystko" i rzeczywiście - lista jej właściwości jest imponująca. Czarnuszka znakomicie pomaga w szczególnie tzw. chorobach cywilizacyjnych, cukrzycy, nadciśnieniu, alergii, astmie, w tych ostatnich nawet pomagając znacząco odstawić rutynowo brane lekarstwa.

Czarnuszka chroni wątrobę oraz inne organy wewnętrzne, wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie... no dobrze, wystarczy ;-) Uwierzcie mi jednak, że to nie jest kompletna lista dobroczynnego działania tych ziaren.


This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.

Co nas dziś jednak najbardziej zainteresuje? Czarnuszka jako przyprawa, która ma aromatyczny, lekko goryczkowy i pieprzny smak i zapach, przez co znakomicie nadaje się do mięs. Warto ją spożywać w postaci zmielonej, jednak ja lubię po prostu przyprawiać gotową potrawę całymi ziarnami czarnuszki, nie gotując z przyprawą (wtedy też czarnuszka, jako roślina oleista, zachowuje maksimum swoich właściwości pro-zdrowotnych).

Na zdjęciu widzicie mój obiad. Bitki przyprawione czarnuszką "na bogato" + jakieś warzywo + pieczywo pełnoziarniste, którego co prawda nie widać na zdjęciu, ale które opisałem tutaj:

Jaki chleb warto kupić?


piątek, 12 czerwca 2015

Jak uprażyć siemię lniane?

Zerknij do swojej kuchni i zobacz, czy masz siemię lniane. Założę się, że masz je zwykle wciśnięte gdzieś pomiędzy mąkę i groszek, pewnie zostało kiedyś kupione, kiedy któregoś z domowników bolał żołądek, albo kiedy w noworocznym postanowieniu treningowym postanowiłeś(aś) zaparzać sobie codziennie rano szklankę ziaren (...glutowatego wywaru), co szybko "wyleciało' z pamięci.


Znajdź patelnię, najlepiej z nieco grubszym dnem i rozsyp siemię równomiernie cienką warstwą, zacznij prażyć, kiedy zacznie lekko strzelać (przykryj patelnię pokrywką) odczekaj max. Minutę po czym zsyp siemię do talerza. Teraz na rozgrzanej patelni możesz przygotować kolejną porcję. Im dłużej prażysz, tym intensywniejszy smak tego prażenia...


...tak spreparowane siemię jest przepyszne i już nie kojarzy się z glutowatym wywarem. Możesz nim posypywać np. ziemniaki, kanapki, albo jeść łyżką jak prażone orzechy.

  • W przeciwieństwie do orzechów jednak siemię lniane nie uczula - ważna informacja dla alergików!
  • Surowego siemienia lnianego nie wolno spożywać - musi być uprażone lub zaparzone!

Właściwości zdrowotnych jest multum! Od idealnego profilu aminokwasów, po cenne oleje. Tanio, oszczędnie, smacznie.