tag:blogger.com,1999:blog-83590908368355252522024-03-12T19:30:01.572-07:00Racjonalna Dietazdrowe odżywianie, gotowanie, zdrowy styl życia Unknownnoreply@blogger.comBlogger96125tag:blogger.com,1999:blog-8359090836835525252.post-43784715207050768502020-10-21T10:00:00.003-07:002020-10-21T10:54:43.668-07:00Muchomor czy kania? Jak rozpoznać kanię i się nie otrućKania wśród wielu z jesiennych grzybiarzy budzi przerażenie, bo przecież mówi się, że łatwo ją pomylić z muchomorem. Czy jednak naprawdę tak jest? Kilka cech charakterystycznych kani: Kania ma jednolity korzeń w "panterkę" i nie wyrasta z pochwy jak zabójczy muchomor.Kania ma ruchomy pierścień na trzonku, a nie "fartuch" jak muchomor. Blaszki wyrastają z pierścienia u nasady trzonka, a nie zUnknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8359090836835525252.post-70466518374366480802020-10-20T06:59:00.003-07:002020-10-20T06:59:20.174-07:00Czernidłak kołpakowaty nadaje się do jedzeniaTak, popularny w parkach i na łąkach grzyb, czernidłak kołpakowaty, nadaje się jak najbardziej do jedzenia, to jadalny grzyb z rodziny pieczarkowatych. Uważam osobiście, że jest delikatny, smaczny, chociaż są tu pewne zastrzeżenia.1. Zbieramy tylko młode egzemplarze, które nie zaczęły czernieć. Czerniejące egzemplarze NIE nadają się do jedzenia.2. Grzyb przyrządzamy szybko, najlepiej tuż po Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8359090836835525252.post-72829172545471663602019-12-23T16:45:00.000-08:002019-12-23T16:46:47.233-08:00Własna mieszanka warzyw i przypraw typu "Vegeta"
Nie od dziś wiadomo, że przyprawy typu "Vegeta" czy popularne kostki rosołowe zawierają dużo soli oraz glutaminian sodu, który jeśli chodzi o wpływ na zdrowie ma mocno niejednoznaczne opinie. Gdzie nie zerknę to słyszę krytykę tego typu przypraw i kostek rosołowych. Zatem postanowiłem zrobić sam odpowiednią mieszankę warzyw o zbliżonym smaku i jako "wzmacniacz smaku" użyłem jedynie suszonych Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8359090836835525252.post-49163963673513791492019-05-20T07:17:00.000-07:002019-05-20T07:17:19.416-07:00Jak posadzić miętę z pędów
Jak szybko posadzić miętę w domu (albo w ogrodzie)? Czy zawsze musimy kupować gotową miętę "doniczkową" z supermarketu? Niekoniecznie. Już pokazuję co i jak zrobić...
Od posadzonej już mięty odetnij jeden pęd, ważne aby miał liście i "kolanka" z których wyrastają liście czy gałązki. Włóż pęd do naczynia z wodą. Po okresie kilku do kilkunastu dni z tych miejsc wyrosną korzonki, tak otrzymaną Unknownnoreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-8359090836835525252.post-77259800430794382332019-05-07T03:21:00.001-07:002019-05-07T04:07:56.724-07:00Herbata świerkowa
Zbierz młode pędy świerku. Oczywiście zbierz je legalnie, tzn. na przykład z własnego ogrodu. Następnie włóż do szklanej butelki lub słoika. Dodaj trochę miodu albo cukru do smaku. Nie jestem zwolennikiem słodzenia, ale herbaty świerkowej nie pije się codziennie, a odrobina cukru bardzo poprawia jej smak. Zalej wrzątkiem, niech sobie przynajmniej jeden dzień postoi i odda smak i zapach iglaków. Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8359090836835525252.post-63229514676490275662018-06-13T04:53:00.002-07:002018-06-13T04:53:28.057-07:00Szkoła i zdrowa żywność? Jak to zobaczysz... padniesz...Zapraszam na mini fotoreportaż z jednej szkoły podstawowej dotyczący tematyki zdrowej żywności - po prostu oglądnijcie zdjęcia do końca...
O proszę, to mi się podoba!
Ładnie, nie jedz słodyczy bo będziesz gruby jak szafa i chory, jedz warzywa...
I jeszcze ku przypomnieniu.... tylko jest jeden mały problem!
Zupełnie na przeciwko rysunków, z drugiej strony korytarza...
Unknownnoreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-8359090836835525252.post-40963312683211615252018-06-10T09:18:00.001-07:002018-06-10T09:19:08.492-07:00Nalewka z zielonych orzechów włoskich
Po moich eksperymentach z syropem sosnowym przyszedł czas na nalewkę z zielonych orzechów włoskich. Zamiast się rozpisywać co i jak, pokażę Wam kilka zdjęć.
Gotowe do zbiorów.
Teraz trzeba umyć, oczyścić z końcówek i pokroić.
Następnie upakować do butelek i mocno przesypać cukrem.
Na koniec zalać alkoholem, do pełna, by starannie "zatopić" orzechy. Po jakimś czasie wstrząsnąć Unknownnoreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-8359090836835525252.post-1124206981574424192018-05-30T05:39:00.002-07:002018-05-30T05:39:33.667-07:00Jeszcze więcej rzeżuchy
Hodowałem sobie w kamionkowej misie melisę, ale albo coś schrzaniłem, albo roślina z marketu była chora i zmarniała, nie miałem koncepcji co robić dalej, przyciąłem melisę do korzenia i zobaczymy, czy odrośnie - cienko to widzę - w międzyczasie jednak do donicy wysypałem resztkę nasion rzeżuchy, którą znalazłem w kuchni, w szufladzie z ziołami, kilka dni na słońcu i oto efekt...
Jedz Unknownnoreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-8359090836835525252.post-38660091906456901322018-05-24T05:00:00.002-07:002018-05-24T05:00:50.653-07:00Herbata z młodego miłorzębu
Właśnie zebrałem trochę młodych liści miłorzębu na herbatę. Co nam daje miłorząb.
Miłorząb poprawia koncentrację, pamięć, ogólnie pracę naszego umysłu. Działań korzystnych dla zdrowia jest wiele, między innymi panowie mogą być zadowoleni z efektów, ponieważ generalnie miłorząb poprawia "męskość". Mi jednak w tej chwili nie chodzi o amory i stanie się Einsteinem, ale po prostu o to, że mam Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8359090836835525252.post-82052309879787402502018-05-17T02:34:00.003-07:002018-05-17T02:34:48.662-07:00Mięta i topinambur... ładnie odrastają
Poprzedniej jesieni w ogrodzie u rodziny posadziliśmy w ziemi bryłę korzeniową mięty z supermarketu - teraz na wiosnę zaczęła odrastać. To bardzo aromatyczna i świetnie pachnąca odmiana. Nie mogę się doczekać herbaty miętowej z niej...
Niedaleko odrósł topinambur z niewybranej części bulw w poprzednim sezonie, niech sobie rośnie. Na jesień zrobi się dietetyczne puree, albo placki Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8359090836835525252.post-51639717651509600202018-05-16T09:06:00.000-07:002018-06-05T13:24:42.327-07:00Zupa partyzancka z kurkumą i czerwonymi ziemniakami
Mniam. Właśnie jestem po talerzu zupy partyzanckiej (ona ma różne nazwy regionalne). To jest, jak widzicie na obrazku, bulion warzywny z dużą ilością podpalanej cebuli, ziemniakami i aromatycznymi ziołami.
Jeśli zupa ma być w pierwotnej, dość, kalorycznej recepturze, to należy jeszcze dodatkowo podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i wlać ją bezpośrednio do talerza gorącej zupy. (W Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8359090836835525252.post-57440205225554434552018-05-08T04:48:00.002-07:002018-05-08T04:48:54.255-07:00Zacznę hodować aloes jako roślinę leczniczą i kosmetyczną
Niedługo będę miał zabudowany i oszklony balkon - zrobi się taka oranżeria i na bank zrobię sobie stanowisko do hodowli wybranych roślin. Obecnie przymierzam się między innymi do rozpoczęcia hodowli aloesów (aloe vera). O aloesie każdy słyszał, więc w sumie nie mam się co rozpisywać - ale w razie czego podaje link do Wikipedii:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Aloes_zwyczajny#Ro%C5%Unknownnoreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-8359090836835525252.post-33201312625869062242018-04-28T10:35:00.005-07:002018-04-28T10:35:55.271-07:00Zielona herbata z pokrzywy
Kilka dni temu zebrałem trochę młodej pokrzywy. Oczywiście zbierałem je w rękawiczkach "technicznych", by się nie poparzyć. Następnie starannie odciąłem liście od łodyg i wysuszyłem pokrzywę na kartce A4.
Po 2-3 dniach pokrzywa zamieniła się w susz herbaciany. Włożyłem go trochę do dzbanka (w rzeczywistości wystarczy o nawet o połowę mniej niż na zdjęciu dzbanka poniżej).
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8359090836835525252.post-82688822107589760262018-04-19T04:53:00.001-07:002018-04-19T05:06:35.040-07:00Mój miniogród balkonowy
Hej! Witajcie! Na dzisiejszym zdjęciu możecie zobaczyć stan obecny mojego mikro-ogrodu balkonowego.
W uprawie cebula czerwona, cebula żółta na szczypior, nać pietruszki, szczypior czosnkowy oraz por. Planowałem mini pomidory, wiecie, te małe koktajlówki, ale czeka mnie obligatoryjny remont balkonu przez spółdzielnie i nie ma na razie mowy o większych donicach i uprawach.
Po remoncie Unknownnoreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-8359090836835525252.post-75674036193138680082018-04-18T14:04:00.002-07:002018-04-18T14:05:51.670-07:00Forsycja nie jest tylko ozdobnym krzewem - wykorzystaj ją!
Czy wiesz, że forsycja, która teraz wszędzie kwitnie na żółto, nie jest tylko krzewem ozdobnym? To cenna roślina, która może być wykorzystana na szereg sposobów w kuchni. Mowa dokładnie o jej kwiatach.
Sprawa jest prosta. Nazbieraj tych żółtych kwiatów tyle ile będziesz uważać za słuszne ;-)
Na przykład taki woreczek. Następnie przepłucz te kwiaty i od razu zagotuj, albo wysyp na Unknownnoreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-8359090836835525252.post-3245833452730182492018-04-16T04:31:00.000-07:002018-04-16T04:31:02.402-07:00Ilość panierki na filetach zwalila mnie z nóg... popatrzcie sami!Witajcie, dziś się spieszyłem i nie miałem czasu na porządny, gotowany obiad. W sklepie osiedlowym obok zauważyłem jednakże filety z łososia. Dwa kotleciki po 200g w cenie około 8 zł z groszem. Sprawdzam datę ważności, jest OK, lodówka też na oko dobrze mrozi, biorę...
Smażę i jak już są gotowe zaczynam jeść, coś mi jednak po pierwszym gryzie ciężko wchodzi panierka, za bardzo nasiąknięta Unknownnoreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-8359090836835525252.post-32663220968575783512017-07-06T13:07:00.001-07:002017-07-06T13:07:42.601-07:00Zielony groszekSezon ogrodniczy w pełni. Można różne świeże owoce i warzywa bez trudu kupić, dostać od rodziny i znajomych (chyba, że masz własny ogród... to już w ogóle luksus).
Zachęcam, by zamiast słodkich przekąsek, paluszków lub chipsów zafundować sobie jakąś alternatywna, zdrową przekąskę.
Dzisiaj wcinam zielony groszek, który możecie zobaczyć poniżej ;-) Na surowo, bez gotowania ;-)
Polecam Unknownnoreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-8359090836835525252.post-83657081699440899762017-06-17T11:21:00.001-07:002017-06-17T11:22:53.031-07:00Własny imbir w doniczce - miesiąc później
Minęło około miesiąca od pokazania Wam mojego imbirowego eksperymentu w pierwszej fazie. Na początku imbir był w domu, ponieważ noce były wyjątkowo zimne, szybko jednak imbir trafił na balkon (docelowo ma się zaaklimatyzować i rosnąć w ogrodzie u rodziny) i dbałem tylko o to, by ziemia nie przeschła. Roślina była wiekszość czasu w półcieniu.
Dziś mój własny imbir w doniczce wygląda tak.
Co Unknownnoreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-8359090836835525252.post-26821512619210799172017-05-13T10:56:00.001-07:002017-05-13T12:22:13.026-07:00Własny imbir w doniczce
Jakiś czas temu dowiedziałem się, że jedna z moich ulubionych przypraw, czyli imbir znakomicie rośnie w polskich warunkach. Na działce pod tunelem foliowym, a w warunkach domowych w dużej, płaskiej doniczce. Na razie postanowiłem w ogóle sprawdzić, czy mój imbir wykiełkuje.
Dużo osób zaczynających przygodę z imbirem skarży sie w sieci, że imbir nie kiełkuje - dzieje się tak dlatego, że Unknownnoreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-8359090836835525252.post-16843068694218669202017-03-19T08:17:00.001-07:002017-03-19T10:34:28.283-07:009 lat nie byłem u lekarza. Sam się leczę! Jak?
Jestem teraz chory i piszę ten wpis w łóżku, jakiś przeziębieniowo-grypowy wirus kosi dość skutecznie całe moje otoczenie. Dopadł i mnie. Czas zatem zastosować lekarstwa, oczywiście naturalne, proste, tanie i skuteczne. Czy poskutkują dziś? Cóż. Tego nie mogę zagwarantować na 100%, wspomnę tylko, że lecząc się w ten sposób już 9 lat nie byłem u lekarza (w sensie grypowym oczywiście, nie liczę Unknownnoreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-8359090836835525252.post-77699083261624201092017-03-01T02:44:00.000-08:002017-03-01T02:49:01.951-08:00Śniadanie śródziemnomorskie - herbata z kiprzycy (Iwan Czaj)
Nie przechwalam się na blogu każdym zjedzonym zdrowym posiłkiem. Byłoby tego zapewne aż za dużo, staram się zatem odzywać w tej tematyce ze zdrowym umiarem, rezerwując wpisy na blogu dla naprawdę ciekawych rzeczy.
Dzisiaj na blogu nietypowe połączenie. Na pierwszym planie śródziemnomorski klimat. Oliwki, które uwielbiam (czy ty także?), feta, papryka, zioła - fajnie takie śniadanko wchodzi Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8359090836835525252.post-31137332951635090072017-02-10T14:18:00.003-08:002017-02-10T14:18:55.663-08:00Sok z buraka
Nie, Moi Drodzy Czytelnicy i Czytelniczki, tytuł posta to nie jest facebookowy żart. Regularnie pijam sok z czerwonego buraka. Właściwości zdrowotnych jest tu co nie miara, od wzmacniania i regeneracji wątroby (zdecydowanie warto zaaplikować po imprezach) po wzmacnianie organizmu w sezonie zimowo-grypowym.
Sok z buraka w wersji "turbo" to jest sok z kiszonych buraków. Kiszonki to jest Unknownnoreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-8359090836835525252.post-31901102187789324852016-12-24T04:12:00.001-08:002016-12-24T04:15:24.993-08:00Przepisy na pyszną kawę. Część 2
Kawa miodowo-cynamonowa
Składniki:
3/4 szklanki naparu kawy palonej
1/2 łyżeczki cynamonu do zaparzenia z kawą
1/4 szklanki) mleka
2 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Kawę wymieszać z cynamonem i przygotować w ekspresie przelewowym,
kafetierce lub filterku ręcznym, z zachowaniem proporcji 3 czubate
łyżeczki kawy na 1 szklankę.Mleko podgrzać do temperatury ok. 80ºC. Do
szklanki wlać Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8359090836835525252.post-36695674042629496292016-12-24T04:00:00.003-08:002016-12-24T04:13:31.887-08:00Przepisy na pyszną kawę
Kawa po jawajsku
Składniki:
3 łyżeczki kawy mielonej
1 łyżeczka kakao (prawdziwego, a nie instant)
1 szklanka wody
opcjonalnie – łyżeczka cukru i 1/4 szklanki mleka
Przygotowanie:
Wrzącą wodą zalać kawę i kakao.
Nie mieszać tylko poczekać aż samo opadnie na dno szklanki (inaczej z
kakao zrobią się grudki). Przygotowaną kawą zalać szklankę w 3/4. Dodać
gorące mleko i cukier.
Kawa Unknownnoreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-8359090836835525252.post-53633705905379554272016-11-14T06:17:00.005-08:002016-11-14T06:17:50.179-08:00Sushi. Warto czy nie warto?
p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; line-height: 120%; text-align: left; }
I tu jak zwykle
mogę zastosować: „to zależy”. Zależy co i gdzie jemy. Jeśli
popatrzymy na skład sushi w 80% jest to ryż. Biorąc pod uwagę
ceny zestawów w sushi barach i to, że płacimy głównie za ryż,
łatwo możemy odczuć dysonans, pomiędzy ceną a składem.
Z
drugiej jednak strony w tych miejscach Unknownnoreply@blogger.com3