czwartek, 29 września 2016

Pierogi z grzybami leśnymi i kaszą gryczaną

Dzisiejszy wpis robię w pobliskiej pierogarni, w krótkiej przerwie w pracy, chciałem Wam już dawno pokazać jeden patent - dla niektórych może niezbyt odkrywczy - dla mnie natomiast to jest zupełnie nowe spojrzenie na pierogi. 

Danie było dla mnie na pewno inspirujące i zaskakujące, kiedy pierwszy raz się z nim zetknąłem.



Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami leśnymi i smażoną cebulką. To wszystko. Proste i genialne.

Kasza gryczana to według mnie znakomite wypełnienie/farsz do różnych potraw. Samemu nie tak dawno robiłem z niej kotlety mielone...

Polecam spróbować!

piątek, 9 września 2016

5 ciekawostek, które warto wiedzieć o zupach


Zupa... Po angielsku soup, francusku soupe, hiszpańsku sope, a po włosku minestra. Nie ma chyba na świecie narodu, w jadłospisie którego nie pojawiałaby się ta potrawa. Każdy kraj ma swój sposób na ugotowanie i podanie zupy - w zależności od tradycji, kultury i regionalnych produktów. Poznaj 5 ciekawostek, które warto wiedzieć o tej potrawie!



Zupa - krótka historia tego dania
 
Zupa to jedno z najstarszych dań spożywanych przez człowieka. Już w czasach prehistorycznych ludzie przygotowywali wywary z dzikich roślin oraz mączne polewki, które - z braku naczyń - wlewali do wydrążonych kamieni bądź muszli. Wraz z pojawieniem się glinianych naczyń zupy zyskały popularność na terenie Mezopotamii i Egiptu, a następnie rozpowszechniły się w całej Europie. Ich rozkwit nastąpił w epoce renesansu i baroku, a wielkim zwolennikiem zup był sam Ludwik XIV, na stole którego pojawiały się co najmniej cztery rodzaje tej potrawy. W Polsce zupy pojawiły się około XIII wieku, jednak ich początkowe odmiany były bardzo skromne. Wraz z królową Boną, która sprowadziła do Polski wiele odmian warzyw, nastąpił ich rozkwit, który trwa do dnia dzisiejszego. Obecnie trudno sobie wyobrazić polskie stoły bez smacznej i pachnącej zupy.


5 najpopularniejszych polskich zup
 
Tradycyjne polskie zupy to dla wielu smaki dzieciństwa, bo któż nie pamięta tych pysznych dań przygotowywanych przez mamę bądź babcię. Pomimo upływu kolejnych lat sława tradycyjnych zup nie maleje i kolejne pokolenia Polaków rozkoszują się wywarami pełnymi swojskich smaków i zapachów. Jakie zupy można zaliczyć do najbardziej popularnych? Oczywiście każdy ma swój prywatny ranking, jednak do najczęściej gotowanych niewątpliwie należą:
  • rosół z drobiu, który najczęściej podaje się z makaronem
  • zupa pomidorowa podawana z ryżem lub makaronem
  • barszcz czerwony, który stanowi tradycyjną, wigilijną potrawę,
  • zupa ogórkowa o charakterystycznym, kwaskowym smaku,
  • zupa jarzynowa, która może występować w wielu odsłonach i być komponowana z dostępnych warzyw sezonowych.

Każda z tych zup ma swoje tradycyjne przepisy, jednak można je modyfikować i sięgać po dodatki, które urozmaicą ich smak.


Jakie są dodatki do zup i jak je wybrać?
 
Dodatki do zup w dużej mierze decydują o ich wyjątkowym smaku i aromacie. I chociaż pełnią rolę drugoplanową, to jednak właściwie dobrane mogą sprawić, iż ze zwykłej pomidorowej można wyczarować coś oryginalnego i wyjątkowego. Jakie dodatki wybrać? Najbardziej popularne to kasza, makaron, ryż, paszteciki bądź uszka. Ale wybór jest dużo większy. Sięgając po tradycje kuchni z całego świata można zdecydować się na aromatyczne grzanki, groszek ptysiowy, krakersy, kluseczki, paszteciki, mięsne pulpeciki czy krokiety z ciasta francuskiego. Zasada dobierania dodatków do zup jest prosta - muszą pasować do zupy pod względem smakowym. Odpowiednio dobrane dodatki sprawią, że zupa będzie bardziej sycąca (wtedy może być jedynym daniem obiadu) i nabierze niepowtarzalnego smaku.


Jak powinno się serwować zupy?
 
Równie ważne jak smak zupy jest jest odpowiednie zaserwowanie. Nabiera to szczególnego znaczenia zwłaszcza podczas uroczystych przyjęć i spotkań. Bardzo istotną kwestią jest dobór odpowiednich naczyń. Zupę można zaserwować w eleganckiej wazie - zaletą tego sposobu jest to, iż każdy gość naleje sobie zupy według własnych upodobań ilościowych. Jeżeli przynosi się zupę już nalaną do naczynia, to obowiązkowo należy ją postawić z prawej strony obsługiwanej osoby. Wybór naczynia do zupy zależy od okoliczności i potrawy - możną ją podać w głębokim talerzu, bulionówce bądź eleganckiej miseczce. Dodatki do zupy w postaci krakersów, pasztecików, paluchów należy podawać na osobnych talerzykach. Dobrym pomysłem jest udekorowanie naczynia przy użyciu listków pietruszki, koperku bądź świeżych ziół, co sprawi, iż jedzenie będzie jeszcze przyjemniejsze. 


Blog kulinarny - setki przepisów na zupy w jednym miejscu
 
Smaczna zupa może być zarówno głównych daniem, jak i jedynie swego rodzaju wstępem do obiadu. Ugotowana według sprawdzonego bądź oryginalnego przepisu może wywołać zachwyt domowników lub gości i zaspokoić nawet największy głód. Miejscem, w którym można znaleźć przepisy na zupy jest niewątpliwie blog kulinarny. To prawdziwa skarbnica pomysłów na zupy z całego świata. Można tu odnaleźć zarówno sprawdzone propozycje, jak i egzotyczne pomysły z dalekich stron. Blog kulinarny zapewnia dostęp do setek przepisów, które można wykorzystać w codziennej kuchni. Portale tego typu najczęściej są prowadzone przez wielkich miłośników zup, więc można mieć pewność, iż umieszczane tam przepisy są sprawdzone, a co za tym idzie - smaczne.
Znasz już historię zupy, a także najpopularniejsze polskie wywary. Wiesz także jak i z czym podawać zupy oraz gdzie znaleźć najlepsze przepisy na wywary z całego świata. Teraz więc nie pozostaje Ci już nic innego, jak tylko udać się do kuchni, zakasać rękawy i ugotować swoją ulubioną zupę. Smacznego!


piątek, 12 sierpnia 2016

Topinambur... jak wygląda?

Ostatnio miałem nawał problemów i obowiązków, na tyle dużo, że nie odzywałem się do Was tutaj zbyt często, nawet na moich głównych blogach (jestem fanem zdrowej żywności, ale też m. innymi autorem popularnego bloga o oszczędzaniu pieniędzy) dominowały wpisy gościnne, albo odświeżone, stare posty.

Mam nadzieję, że ogarnę się na tyle by znów częściej pisać o mojej wielkiej pasji, tj. zdrowej kuchni, tymczasem mam także coś dla Was.

Jakiś czas temu pisałem o topinamburze oraz potrawach z niego. Ta cenna dietetycznie i smaczna roślina wróciła do łask w ostatnich latach, wcześniej totalnie wyparta i zdominowana w polskiej kuchni przez ziemniaki.

Często spotyka się topinambur w stanie dzikim, lub półdzikim i jeśli to jakiś nieużytek, warto sobie zapamiętać lokalizację w celu późniejszego pozyskania cennych (i dość drogich... w sensie ceny do zapłacenia w sklepie) bulw.


W czasie spaceru zauważyłem zagajnik takiego topinamburu i chcę Wam pokazać jak on wygląda.


Akurat nie muszę szukać na terenach po opuszczonych działkach, czy pod osiedlami domków, ponieważ sam założyłem eksperymentalną plantację u rodziny, a materiał na rozsadzenie na nieużywanej działce u znajomych rośnie tuż pod moim oknem w przyblokowym ogródku... Topinambur to warzywo idealnie nadające się do partyzanckiego ogrodnictwa - typu zasadź - zapomnij o pielęgnacji - zbierz po sezonie...

Jak wyglądają te pyszne bulwy i jak je przygotować znajdziesz tutaj:

Pozdrawiam Czytelników i Czytelniczki! Jak macie jakieś ciekawostki i spostrzeżenia zapraszam do komentowania!