niedziela, 10 czerwca 2018

Nalewka z zielonych orzechów włoskich

Po moich eksperymentach z syropem sosnowym przyszedł czas na nalewkę z zielonych orzechów włoskich. Zamiast się rozpisywać co i jak, pokażę Wam kilka zdjęć.


Gotowe do zbiorów.


Teraz trzeba umyć, oczyścić z końcówek i pokroić.


Następnie upakować do butelek i mocno przesypać cukrem.


Na koniec zalać alkoholem, do pełna, by starannie "zatopić" orzechy. Po jakimś czasie wstrząsnąć butelki, uwolnią się pęcherzyki powietrza, i dolać jeszcze alkoholu pod kurek. Czekany teraz kilka, a nawet kilkanaście tygodni.


Mała wskazówka, zielony orzech bardzo mocno barwi. Uwaga na ew. zabrudzenia sokiem tkanin, itp. Palce po kilku dniach nadal wyglądają tak. Ja się tym jakoś ekstremalnie nie stresuję, ale może Ty lepiej przygotuj nalewkę w rękawiczkach.

Podrawiam,

P.S. Zapraszam na profil FB bloga: https://web.facebook.com/RacjonalnaDieta/


środa, 30 maja 2018

Jeszcze więcej rzeżuchy

Hodowałem sobie w kamionkowej misie melisę, ale albo coś schrzaniłem, albo roślina z marketu była chora i zmarniała, nie miałem koncepcji co robić dalej, przyciąłem melisę do korzenia i zobaczymy, czy odrośnie - cienko to widzę - w międzyczasie jednak do donicy wysypałem resztkę nasion rzeżuchy, którą znalazłem w kuchni, w szufladzie z ziołami, kilka dni na słońcu i oto efekt...


Jedz zieleninę, jeśli masz ochotę, możesz hodować ją na balkonie czy na parapecie ;-) To zdrowe!

czwartek, 24 maja 2018

Herbata z młodego miłorzębu

Właśnie zebrałem trochę młodych liści miłorzębu na herbatę. Co nam daje miłorząb.

Miłorząb poprawia koncentrację, pamięć, ogólnie pracę naszego umysłu. Działań korzystnych dla zdrowia jest wiele, między innymi panowie mogą być zadowoleni z efektów, ponieważ generalnie miłorząb poprawia "męskość". Mi jednak w tej chwili nie chodzi o amory i stanie się Einsteinem, ale po prostu o to, że mam ochotę na herbatę zieloną. Znajomi wiedzą, że piję jej dużo.


Kto powiedział, że herbata to tylko jedna roślina, którą powszechnie tak nazywamy (chińska kamelia)? Herbata to w j. polskim określenie naparu z różnych ziół, drzew, czy krzewów. Warto urozmaicić swoje doznania smakowe i pić nie tylko powszechną kamelię, ale i np. kiprzycę.


Nie chciało mi się suszyć liści i czekać, by mieć napar do zaparzania. Zamiast tego podgotowałem młode liście przez kilka minut. Jak dla mnie - delikatny smak herbaty białej. Przyjemnie się ją pije.

Ty też spróbuj!