Kawa po jawajsku
Składniki:3 łyżeczki kawy mielonej
1 łyżeczka kakao (prawdziwego, a nie instant)
1 szklanka wody
opcjonalnie – łyżeczka cukru i 1/4 szklanki mleka
Przygotowanie:
Wrzącą wodą zalać kawę i kakao. Nie mieszać tylko poczekać aż samo opadnie na dno szklanki (inaczej z kakao zrobią się grudki). Przygotowaną kawą zalać szklankę w 3/4. Dodać gorące mleko i cukier.
Kawa miodowo-imbirowa
Składniki:
¾ szklanki kawy (przepis podany na samym dole strony)
1 łyżeczka miodu
3 szczypty imbiru
¼ szklanki mleka
Przepis:
W szklance rozetrzeć miód z imbirem. Zalać przygotowaną (gorącą) kawą i uzupełnić podgrzanym do temp. 80 stopni mlekiem. Mleko można zastąpiæć bitą śmietaną.
Czekoladowy Kubas
Składniki:
3 łyżki stołowe niesłodzonego kakao,
2 filiżanki normalnej lub bezkofeinowej kawy,
4 łyżki stołowe cukru,
2 filiżanki mleka 2-procentowego,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
1 łyżeczka bitej śmietany,
cynamon zmielony,
Przygotowanie:
Kakao zmieszać w rondlu z cukrem. Wlać gorącą kawę i zimne mleko.
Często mieszając podgrzać prawie do zagotowania. Zdjąć z ognia i
zmieszać z wanilią. Rozlać łyżką wazową do czterech ćwierć
litrowych kubków ( albo nalać do litrowego termosu ). Do kubków
nałożyć na wierzch bitą śmietanę i posypać zmielonym cynamonem.
3 łyżki stołowe niesłodzonego kakao,
2 filiżanki normalnej lub bezkofeinowej kawy,
4 łyżki stołowe cukru,
2 filiżanki mleka 2-procentowego,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
1 łyżeczka bitej śmietany,
cynamon zmielony,
Przygotowanie:
Kakao zmieszać w rondlu z cukrem. Wlać gorącą kawę i zimne mleko.
Często mieszając podgrzać prawie do zagotowania. Zdjąć z ognia i
zmieszać z wanilią. Rozlać łyżką wazową do czterech ćwierć
litrowych kubków ( albo nalać do litrowego termosu ). Do kubków
nałożyć na wierzch bitą śmietanę i posypać zmielonym cynamonem.
Smacznego!