Nie od dziś wiadomo, że przyprawy typu "Vegeta" czy popularne kostki rosołowe zawierają dużo soli oraz glutaminian sodu, który jeśli chodzi o wpływ na zdrowie ma mocno niejednoznaczne opinie. Gdzie nie zerknę to słyszę krytykę tego typu przypraw i kostek rosołowych. Zatem postanowiłem zrobić sam odpowiednią mieszankę warzyw o zbliżonym smaku i jako "wzmacniacz smaku" użyłem jedynie suszonych grzybów oraz soli.
Powyżej wersja na tackach, powędruje do zamrażarki, jako ekspresowy dodatek do zup i sosów.
Tutaj wersja w małych słoikach i butelkach. Tę mieszankę dodatkowo poddam pasteryzacji. Teraz w razie chęci zrobienia szybkiej potrawy, cyk i już mam gotową bazę. Czy to było takie trudne? Nie, skądże. Odrobina chęci oraz czasu i wychodzi na to, że wcale nie musimy używać popularnych mieszanek przypraw "do zup" oraz gotowych kostek rosołowych. Pozdrawiam!
Zerknij także na:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz