Tak, popularny w parkach i na łąkach grzyb, czernidłak kołpakowaty, nadaje się jak najbardziej do jedzenia, to jadalny grzyb z rodziny pieczarkowatych. Uważam osobiście, że jest delikatny, smaczny, chociaż są tu pewne zastrzeżenia.
1. Zbieramy tylko młode egzemplarze, które nie zaczęły czernieć. Czerniejące egzemplarze NIE nadają się do jedzenia.
2. Grzyb przyrządzamy szybko, najlepiej tuż po powrocie do domu ze zbiorów, bo szybko się psuje.
Lektura obowiązkowa: https://pl.wikipedia.org/wiki/Czernid%C5%82ak_ko%C5%82pakowaty
To w zasadzie wszystko, jadłem wielokrotnie, jak widać żyję i piszę ten post, aczkolwiek pamiętaj - zbierając grzyby ZAWSZE zachowaj ostrożność - masz jakiekolwiek wątpliwości - pytaj się doświadczonych osób.
Smacznego!