Czy wiesz, że forsycja, która teraz wszędzie kwitnie na żółto, nie jest tylko krzewem ozdobnym? To cenna roślina, która może być wykorzystana na szereg sposobów w kuchni. Mowa dokładnie o jej kwiatach.
Sprawa jest prosta. Nazbieraj tych żółtych kwiatów tyle ile będziesz uważać za słuszne ;-)
Na przykład taki woreczek. Następnie przepłucz te kwiaty i od razu zagotuj, albo wysyp na gazetę, lub papier, aby trochę przyschły (z kwiatów wyjdą ewentualne owady i odlecą).
Uzyskany surowiec (susz) możesz zachować na przyszłość (na zimę i sezon chorobowy), albo wykorzystać teraz. Najprostszym sposobem jest zrobienie z tego herbaty (możesz zaparzyć, lub nawet chwilę wygotować). Właściwości rośliny, pomijając smak i aromat, są podobne jak popularnych leków a'la rutinoscorbin.
Zbieraj i susz forsycje, póki kwitną, pozdrawiam!