piątek, 9 września 2016

5 ciekawostek, które warto wiedzieć o zupach


Zupa... Po angielsku soup, francusku soupe, hiszpańsku sope, a po włosku minestra. Nie ma chyba na świecie narodu, w jadłospisie którego nie pojawiałaby się ta potrawa. Każdy kraj ma swój sposób na ugotowanie i podanie zupy - w zależności od tradycji, kultury i regionalnych produktów. Poznaj 5 ciekawostek, które warto wiedzieć o tej potrawie!



Zupa - krótka historia tego dania
 
Zupa to jedno z najstarszych dań spożywanych przez człowieka. Już w czasach prehistorycznych ludzie przygotowywali wywary z dzikich roślin oraz mączne polewki, które - z braku naczyń - wlewali do wydrążonych kamieni bądź muszli. Wraz z pojawieniem się glinianych naczyń zupy zyskały popularność na terenie Mezopotamii i Egiptu, a następnie rozpowszechniły się w całej Europie. Ich rozkwit nastąpił w epoce renesansu i baroku, a wielkim zwolennikiem zup był sam Ludwik XIV, na stole którego pojawiały się co najmniej cztery rodzaje tej potrawy. W Polsce zupy pojawiły się około XIII wieku, jednak ich początkowe odmiany były bardzo skromne. Wraz z królową Boną, która sprowadziła do Polski wiele odmian warzyw, nastąpił ich rozkwit, który trwa do dnia dzisiejszego. Obecnie trudno sobie wyobrazić polskie stoły bez smacznej i pachnącej zupy.


5 najpopularniejszych polskich zup
 
Tradycyjne polskie zupy to dla wielu smaki dzieciństwa, bo któż nie pamięta tych pysznych dań przygotowywanych przez mamę bądź babcię. Pomimo upływu kolejnych lat sława tradycyjnych zup nie maleje i kolejne pokolenia Polaków rozkoszują się wywarami pełnymi swojskich smaków i zapachów. Jakie zupy można zaliczyć do najbardziej popularnych? Oczywiście każdy ma swój prywatny ranking, jednak do najczęściej gotowanych niewątpliwie należą:
  • rosół z drobiu, który najczęściej podaje się z makaronem
  • zupa pomidorowa podawana z ryżem lub makaronem
  • barszcz czerwony, który stanowi tradycyjną, wigilijną potrawę,
  • zupa ogórkowa o charakterystycznym, kwaskowym smaku,
  • zupa jarzynowa, która może występować w wielu odsłonach i być komponowana z dostępnych warzyw sezonowych.

Każda z tych zup ma swoje tradycyjne przepisy, jednak można je modyfikować i sięgać po dodatki, które urozmaicą ich smak.


Jakie są dodatki do zup i jak je wybrać?
 
Dodatki do zup w dużej mierze decydują o ich wyjątkowym smaku i aromacie. I chociaż pełnią rolę drugoplanową, to jednak właściwie dobrane mogą sprawić, iż ze zwykłej pomidorowej można wyczarować coś oryginalnego i wyjątkowego. Jakie dodatki wybrać? Najbardziej popularne to kasza, makaron, ryż, paszteciki bądź uszka. Ale wybór jest dużo większy. Sięgając po tradycje kuchni z całego świata można zdecydować się na aromatyczne grzanki, groszek ptysiowy, krakersy, kluseczki, paszteciki, mięsne pulpeciki czy krokiety z ciasta francuskiego. Zasada dobierania dodatków do zup jest prosta - muszą pasować do zupy pod względem smakowym. Odpowiednio dobrane dodatki sprawią, że zupa będzie bardziej sycąca (wtedy może być jedynym daniem obiadu) i nabierze niepowtarzalnego smaku.


Jak powinno się serwować zupy?
 
Równie ważne jak smak zupy jest jest odpowiednie zaserwowanie. Nabiera to szczególnego znaczenia zwłaszcza podczas uroczystych przyjęć i spotkań. Bardzo istotną kwestią jest dobór odpowiednich naczyń. Zupę można zaserwować w eleganckiej wazie - zaletą tego sposobu jest to, iż każdy gość naleje sobie zupy według własnych upodobań ilościowych. Jeżeli przynosi się zupę już nalaną do naczynia, to obowiązkowo należy ją postawić z prawej strony obsługiwanej osoby. Wybór naczynia do zupy zależy od okoliczności i potrawy - możną ją podać w głębokim talerzu, bulionówce bądź eleganckiej miseczce. Dodatki do zupy w postaci krakersów, pasztecików, paluchów należy podawać na osobnych talerzykach. Dobrym pomysłem jest udekorowanie naczynia przy użyciu listków pietruszki, koperku bądź świeżych ziół, co sprawi, iż jedzenie będzie jeszcze przyjemniejsze. 


Blog kulinarny - setki przepisów na zupy w jednym miejscu
 
Smaczna zupa może być zarówno głównych daniem, jak i jedynie swego rodzaju wstępem do obiadu. Ugotowana według sprawdzonego bądź oryginalnego przepisu może wywołać zachwyt domowników lub gości i zaspokoić nawet największy głód. Miejscem, w którym można znaleźć przepisy na zupy jest niewątpliwie blog kulinarny. To prawdziwa skarbnica pomysłów na zupy z całego świata. Można tu odnaleźć zarówno sprawdzone propozycje, jak i egzotyczne pomysły z dalekich stron. Blog kulinarny zapewnia dostęp do setek przepisów, które można wykorzystać w codziennej kuchni. Portale tego typu najczęściej są prowadzone przez wielkich miłośników zup, więc można mieć pewność, iż umieszczane tam przepisy są sprawdzone, a co za tym idzie - smaczne.
Znasz już historię zupy, a także najpopularniejsze polskie wywary. Wiesz także jak i z czym podawać zupy oraz gdzie znaleźć najlepsze przepisy na wywary z całego świata. Teraz więc nie pozostaje Ci już nic innego, jak tylko udać się do kuchni, zakasać rękawy i ugotować swoją ulubioną zupę. Smacznego!


piątek, 12 sierpnia 2016

Topinambur... jak wygląda?

Ostatnio miałem nawał problemów i obowiązków, na tyle dużo, że nie odzywałem się do Was tutaj zbyt często, nawet na moich głównych blogach (jestem fanem zdrowej żywności, ale też m. innymi autorem popularnego bloga o oszczędzaniu pieniędzy) dominowały wpisy gościnne, albo odświeżone, stare posty.

Mam nadzieję, że ogarnę się na tyle by znów częściej pisać o mojej wielkiej pasji, tj. zdrowej kuchni, tymczasem mam także coś dla Was.

Jakiś czas temu pisałem o topinamburze oraz potrawach z niego. Ta cenna dietetycznie i smaczna roślina wróciła do łask w ostatnich latach, wcześniej totalnie wyparta i zdominowana w polskiej kuchni przez ziemniaki.

Często spotyka się topinambur w stanie dzikim, lub półdzikim i jeśli to jakiś nieużytek, warto sobie zapamiętać lokalizację w celu późniejszego pozyskania cennych (i dość drogich... w sensie ceny do zapłacenia w sklepie) bulw.


W czasie spaceru zauważyłem zagajnik takiego topinamburu i chcę Wam pokazać jak on wygląda.


Akurat nie muszę szukać na terenach po opuszczonych działkach, czy pod osiedlami domków, ponieważ sam założyłem eksperymentalną plantację u rodziny, a materiał na rozsadzenie na nieużywanej działce u znajomych rośnie tuż pod moim oknem w przyblokowym ogródku... Topinambur to warzywo idealnie nadające się do partyzanckiego ogrodnictwa - typu zasadź - zapomnij o pielęgnacji - zbierz po sezonie...

Jak wyglądają te pyszne bulwy i jak je przygotować znajdziesz tutaj:

Pozdrawiam Czytelników i Czytelniczki! Jak macie jakieś ciekawostki i spostrzeżenia zapraszam do komentowania!

wtorek, 21 czerwca 2016

Co nieco o ziołach...


Ziołolecznictwo to temat jak najbardziej na czasie, coraz więcej ludzi sięga po zioła zamiast po leki z apteki, czy to na przeziębienie, czy na wzmocnienie organizmu, zdrowe włosy, paznokcie czy zamiast herbaty, znajdziemy też zioła na odchudzanie, choroby. Ostatnio w moim domu gości czystek piję go by wzmocnić swoją odporność, pijąc go przez trzy miesiące zauważyłam znaczną poprawę mojej odporności, kiedyś cały czas byłam przeziębiona kiedy zaczęłam pić czystek przeziębienia zniknęły. Czystek również dobry jest na takie choroby jak borelioza, dzięki zawartości polifenoli ma tyle cennych właściwości dla naszego organizmu, polifenole neutralizują wolne rodniki, które przyczyniają się do powstania wielu chorób w naszym organizmie. 
 
 
Kolejnym cenionym przeze mnie ziołem jest skrzyp, piję go w postaci herbaty na wzmocnienie moich wypadających włosów oraz wzmocnienie moich łamiących się paznokci. Jednak proponuje skrzyp pić wyłącznie w dzień ponieważ można mieć nie przespaną noc, ponieważ skrzyp działa moczopędnie. Ostatnio dowiedziałam się, że skrzyp ma także właściwości uspokajające, uszczelnia również naczynia krwionośne oraz działa przeciwzapalnie na układ moczowy. Wniosek jest prosty pijmy dużo skrzypu ponieważ działa na różne części naszego organizmu. 
 
Warto też zwrócić uwagę na cenne właściwości kolejnego zioła jakim jest rumianek, zawarty w nim olejek eteryczny ma właściwości bakteriobójcze, antyalergiczne a co ciekawe wypita herbata z rumianku ukoi nasze nerwy po ciężkim dniu w pracy. Podaje również rumianek swojemu mężowi, który ma problemy ze wzdęciami, po regularnym piciu tego naparu przestał narzekać na bolący go brzuch. 
 
Zamiast iść do apteki warto sięgnąć najpierw po zioła, po co od razu sprecyzować się chemią, jeśli na lekkie dolegliwości działają także takie nasze perełki jak zioła z naszych pól czy lasów. Zbiory takich ziół możemy urządzić sobie sami lub kupić je w sklepach zielarskich czy w sklepach ze zdrową żywnością. Pamiętajmy również o pokrzywie, która jest tak cenna dla naszych włosów, można ją zerwać na naszych polach, jednak pamiętajmy by te pola nie były blisko drogi bo taka pokrzywa wcale nam nie pomoże a może jeszcze pogorszyć stan naszego zdrowia. A tu przecież chodzi o to by sobie pomóc a nie pogorszyć stan swojego zdrowia. 
 
 
 
Nie lubianym przez wielu ziołem ze względu na nieprzyjemny smak jest czosnek nie bez powodu nazywany przez wielu naturalnym antybiotykiem. W czasie choroby zawsze najadam się nim na noc, ze względu na to, że ma nieprzyjemny posmak i zapach, jeśli ktoś ma problem ze zjedzeniem czosnku na surowo może zrobić sobie z nim kanapki, nie poczuje wtedy tak bezpośrednio jego intensywnego smaku. Jak przechytrzyć dziecko by go zjadło wkrójmy małe kawałeczki pod kanapkę z szynką wtopmy go w masło dziecko nie zauważy i zje go bez problemu z kanapką. Czosnek ma również działanie obniżające ciśnienie krwi oraz poprawiające przemianę materii, dlatego każda pani, która chce schudnąć przed wakacjami powinna go mieć w swojej kuchni i dodawać do wielu potraw między innymi do letnich sałatek. Można go również spożywać profilaktycznie by ustrzec się przed grzybicami oraz wzmocnić swoją odporność. Ostatnio dowiedziałam się również, ze czosnek leczy przewlekle biegunki. 
 
Również dobrym lekiem na wrażliwy żołądek jest len, mikstura do przygotowania jest bardzo prosta, należy zalać dwie łyżeczki nasion lnu szklanką wrzątku zamieszać i odstawić do ostygnięcia. Taki kisiel wypijamy działa on osłonowo na nasz żołądek i chroni wrażliwców przed jedzeniem, które im szkodzi. Pamiętajmy jednak, że nadmiar ziół też nie jest wskazany pijmy je w odpowiednich ilościach.
 
M.