czwartek, 19 kwietnia 2018

Mój miniogród balkonowy

Hej! Witajcie! Na dzisiejszym zdjęciu możecie zobaczyć stan obecny mojego mikro-ogrodu balkonowego. 

W uprawie cebula czerwona, cebula żółta na szczypior, nać pietruszki, szczypior czosnkowy oraz por. Planowałem mini pomidory, wiecie, te małe koktajlówki, ale czeka mnie obligatoryjny remont balkonu przez spółdzielnie i nie ma na razie mowy o większych donicach i uprawach.

Po remoncie rozszerzę zbiór o różne zioła w tym prawdopodobnie miętę i melisę, które można posadzić na początku lata.


Ogród sprawdza się dobrze, wiosennej zieleniny na mój osobisty użytek, czyli kanapka, okraszenie obiadu i jajecznica mam więcej niż potrzeba.


P.S. Poprzednie wpisy na ten temat ciągną się na drugim blogu, jeden z ostatnich to:

Ogródek na balkonie #4 Szczypior czosnkowy

 


środa, 18 kwietnia 2018

Forsycja nie jest tylko ozdobnym krzewem - wykorzystaj ją!


Czy wiesz, że forsycja, która teraz wszędzie kwitnie na żółto, nie jest tylko krzewem ozdobnym? To cenna roślina, która może być wykorzystana na szereg sposobów w kuchni. Mowa dokładnie o jej kwiatach.


Sprawa jest prosta. Nazbieraj tych żółtych kwiatów tyle ile będziesz uważać za słuszne ;-)


Na przykład taki woreczek. Następnie przepłucz te kwiaty i od razu zagotuj, albo wysyp na gazetę, lub papier, aby trochę przyschły (z kwiatów wyjdą ewentualne owady i odlecą).

Uzyskany surowiec (susz) możesz zachować na przyszłość (na zimę i sezon chorobowy), albo wykorzystać teraz. Najprostszym sposobem jest zrobienie z tego herbaty (możesz zaparzyć, lub nawet chwilę wygotować). Właściwości rośliny, pomijając smak i aromat, są podobne jak popularnych leków a'la rutinoscorbin.

Zbieraj i susz forsycje, póki kwitną, pozdrawiam!