wtorek, 20 października 2020

Czernidłak kołpakowaty nadaje się do jedzenia

Tak, popularny w parkach i na łąkach grzyb, czernidłak kołpakowaty, nadaje się jak najbardziej do jedzenia, to jadalny grzyb z rodziny pieczarkowatych. Uważam osobiście, że jest delikatny, smaczny, chociaż są tu pewne zastrzeżenia.

1. Zbieramy tylko młode egzemplarze, które nie zaczęły czernieć. Czerniejące egzemplarze NIE nadają się do jedzenia.

2. Grzyb przyrządzamy szybko, najlepiej tuż po powrocie do domu ze zbiorów, bo szybko się psuje.

Lektura obowiązkowa: https://pl.wikipedia.org/wiki/Czernid%C5%82ak_ko%C5%82pakowaty

To w zasadzie wszystko, jadłem wielokrotnie, jak widać żyję i piszę ten post, aczkolwiek pamiętaj - zbierając grzyby ZAWSZE zachowaj ostrożność - masz jakiekolwiek wątpliwości - pytaj się doświadczonych osób.





Smacznego!

poniedziałek, 23 grudnia 2019

Własna mieszanka warzyw i przypraw typu "Vegeta"

Nie od dziś wiadomo, że przyprawy typu "Vegeta" czy popularne kostki rosołowe zawierają dużo soli oraz glutaminian sodu, który jeśli chodzi o wpływ na zdrowie ma mocno niejednoznaczne opinie. Gdzie nie zerknę to słyszę krytykę tego typu przypraw i kostek rosołowych. Zatem postanowiłem zrobić sam odpowiednią mieszankę warzyw o zbliżonym smaku i jako "wzmacniacz smaku" użyłem jedynie suszonych grzybów oraz soli.


Powyżej wersja na tackach, powędruje do zamrażarki, jako ekspresowy dodatek do zup i sosów.


Tutaj wersja w małych słoikach i butelkach. Tę mieszankę dodatkowo poddam pasteryzacji. Teraz w razie chęci zrobienia szybkiej potrawy, cyk i już mam gotową bazę. Czy to było takie trudne? Nie, skądże. Odrobina chęci oraz czasu i wychodzi na to, że wcale nie musimy używać popularnych mieszanek przypraw "do zup" oraz gotowych kostek rosołowych. Pozdrawiam!

Zerknij także na:

Suszenie i przechowywanie suszonej żywności


poniedziałek, 20 maja 2019

Jak posadzić miętę z pędów

Jak szybko posadzić miętę w domu (albo w ogrodzie)? Czy zawsze musimy kupować gotową miętę "doniczkową" z supermarketu? Niekoniecznie. Już pokazuję co i jak zrobić...

Od posadzonej już mięty odetnij jeden pęd, ważne aby miał liście i "kolanka" z których wyrastają liście czy gałązki. Włóż pęd do naczynia z wodą. Po okresie kilku do kilkunastu dni z tych miejsc wyrosną korzonki, tak otrzymaną sadzonkę zasadź w nowej donicy... podlej, ale nie nadmiernie.





O i proszę, chętny klient na moją miętę się znalazł...