czwartek, 6 lipca 2017

Zielony groszek

Sezon ogrodniczy w pełni. Można różne świeże owoce i warzywa bez trudu kupić, dostać od rodziny i znajomych (chyba, że masz własny ogród... to już w ogóle luksus).

Zachęcam, by zamiast słodkich przekąsek, paluszków lub chipsów zafundować sobie jakąś alternatywna, zdrową przekąskę.
 
Dzisiaj wcinam zielony groszek, który możecie zobaczyć poniżej ;-) Na surowo, bez gotowania ;-)


Polecam właśnie dziś skorzystanie z przeróżnych "darów natury" i odstawienie chipsów na bok.

Co Ty o tym myślisz?

sobota, 17 czerwca 2017

Własny imbir w doniczce - miesiąc później

Minęło około miesiąca od pokazania Wam mojego imbirowego eksperymentu w pierwszej fazie. Na początku imbir był w domu, ponieważ noce były wyjątkowo zimne, szybko jednak imbir trafił na balkon (docelowo ma się zaaklimatyzować i rosnąć w ogrodzie u rodziny) i dbałem tylko o to, by ziemia nie przeschła. Roślina była wiekszość czasu w półcieniu.


Dziś mój własny imbir w doniczce wygląda tak.

Co więcej, w jednym z koszy w kuchni, zapodziały się kawalki imbiru i jakoś je przeoczyłem, oczywiście przyschly i niezbyt nadają się do spozycia, ale... sami zobaczcie.


Czy wiecie co z nimi zamierzam zrobić? Jak myślisz, wygospodarować więcej doniczek? Co Ty być zrobił/a z kielkującym imbirem?


P.S. Polecam przy okazji blog kolegi sushi Lubin.

sobota, 13 maja 2017

Własny imbir w doniczce

Jakiś czas temu dowiedziałem się, że jedna z moich ulubionych przypraw, czyli imbir znakomicie rośnie w polskich warunkach. Na działce pod tunelem foliowym, a w warunkach domowych w dużej, płaskiej doniczce. Na razie postanowiłem w ogóle sprawdzić, czy mój imbir wykiełkuje.

Dużo osób zaczynających przygodę z imbirem skarży sie w sieci, że imbir nie kiełkuje - dzieje się tak dlatego, że niektóre partie imbiru importowane do Polski są spryskiwane chemikaliami zapobiegajacymi kielkowaniu.


Proponuję wybrać w sklepie przede wszystkim ten imbir który ma żółte oczka albo już małe pąki, jak ten powyżej. Jeśli imbir jest "ładny', jednolity i bez oczek ani pąków - najpewniej nie nadaje się do zasadzenia.


Oto mój pierwszy imbir po okolo 10 dniach od zasadzenia. Imbir w przyszlości stworzy bryłę korzeniową, którą w części będzie można pobierać do celów spożywczych, lub zielarskich.

Jak Wam się podoba mój eksperyment?