Witam, serdecznie zapraszam Was do wzięcia udziału w konkursie sklepu Zdrowa Żywność w Lubinie - nagrodą jest doskonały i popularny produkt - olej lniany budwigowy firmy Oleofarm, butelka 500ml!
Warunkiem wzięcia udziału w konkursie jest polubienie, bądź bycie fanem strony: https://www.facebook.com/ZdrowaZywnoscLubin
Powiadomienie o chęci uczestnictwa w zabawie należy przesłać na e-mail: zdrowazywnosclubin@kozacki.pl
Konkurs trwa do 25 czerwca 2013 do godz 23.59!!!
UWAGA!
Z uwagi na konieczność przechowywania w określonej temperaturze ewentualną nagrodę należy odebrać osobiście! Stąd konkurs kierujemy do osób z Lubina, Zagłębia Miedziowego i okolic, które nagrodę będą mogły odebrać na miejscu w sklepie.
niedziela, 16 czerwca 2013
sobota, 25 maja 2013
Chcesz być zdrowszy – pij kozie mleko
W obecnych czasach coraz więcej ludzi zaczyna się interesować zdrową
żywnością. Jest to spowodowane rosnącą modą na prozdrowotny tryb
życia, ale jednocześnie niesatysfakcjonującą jakością niektórych
ogólnodostępnych produktów.
Jednym z produktów, który zyskuje na coraz większej popularności, zwłaszcza wśród osób poszukujących ekologicznego zamiennika mleka krowiego jest mleko kozie. Udowodniono, że ma ono wiele zalet i korzyści dla naszego zdrowia. Przede wszystkim, jest lekkostrawne (również dla osób mających problemy z przyswojeniem mleka krowiego) i odżywcze. Dzięki kazeinie, która zawiera mniej frakcji niż w mleku krowim, jest często tolerowane przez alergików, uczulonych na białka mleka krowiego.
Jest ono bogate w składniki mineralne, takie jak wapń, potas, fosfor, których proporcje są bardzo korzystne dla człowieka. Ponadto, laktoza, która ułatwia przyswajanie tych minerałów, występuje w znacznie mniejszej ilości w mleku kozim niż krowim, co również przyczynia się do jego łatwiejszego trawienia). Mleko kozie jest również kopalnią witamin: D3 (bardzo dobrze przyswajalnej), niacyny i biotyny. Co ciekawe, w mleku kozim znajdziemy pięć razy więcej witaminy B13 niż w mleku krowim. Witamina ta spełnia ważną rolę w budowie i regeneracji komórek. Dzięki niej możemy spowolnić proces starzenia.
Mleko kozie niezaprzeczalnie jest lepsze od mleka krowiego pod wieloma względami. Nie każdy jednak daje się przekonać do jego smaku i zapachu. Kwestia gustu i przyzwyczajenia. Jednak, aby skorzystać z jego odżywczych i zdrowotnych walorów możemy poszukać w sklepach jego przetworów takich jak sera, jogurtu czy twarogu. Polecam i na zdrowie!
Autorka: Mama 4–letniego dziecka, które przeszło od mleka modyfikowanego do kakao na bazie mleka koziego, wypijanego dwa razy dziennie.
P.S. Otworzyliśmy oficialnie stronę wizytówkową: Zdrowa Żywność Lubin.
Zapraszamy czytelników z Lubina oraz Zagłębia Miedziowego.
Jednym z produktów, który zyskuje na coraz większej popularności, zwłaszcza wśród osób poszukujących ekologicznego zamiennika mleka krowiego jest mleko kozie. Udowodniono, że ma ono wiele zalet i korzyści dla naszego zdrowia. Przede wszystkim, jest lekkostrawne (również dla osób mających problemy z przyswojeniem mleka krowiego) i odżywcze. Dzięki kazeinie, która zawiera mniej frakcji niż w mleku krowim, jest często tolerowane przez alergików, uczulonych na białka mleka krowiego.
Jest ono bogate w składniki mineralne, takie jak wapń, potas, fosfor, których proporcje są bardzo korzystne dla człowieka. Ponadto, laktoza, która ułatwia przyswajanie tych minerałów, występuje w znacznie mniejszej ilości w mleku kozim niż krowim, co również przyczynia się do jego łatwiejszego trawienia). Mleko kozie jest również kopalnią witamin: D3 (bardzo dobrze przyswajalnej), niacyny i biotyny. Co ciekawe, w mleku kozim znajdziemy pięć razy więcej witaminy B13 niż w mleku krowim. Witamina ta spełnia ważną rolę w budowie i regeneracji komórek. Dzięki niej możemy spowolnić proces starzenia.
http://www.flickr.com/photos/andrec/
Trzeba tutaj również podkreślić fakt, że mleko kozie zawiera prawie
dwa razy więcej kwasów tłuszczowych z grupy kwasów omega-6 (kwas
linolowy i arachidonowy) niż mleko krowie, potrzebnych między innymi do
prawidłowej pracy układu nerwowego.
Mleko kozie niezaprzeczalnie jest lepsze od mleka krowiego pod wieloma względami. Nie każdy jednak daje się przekonać do jego smaku i zapachu. Kwestia gustu i przyzwyczajenia. Jednak, aby skorzystać z jego odżywczych i zdrowotnych walorów możemy poszukać w sklepach jego przetworów takich jak sera, jogurtu czy twarogu. Polecam i na zdrowie!
Autorka: Mama 4–letniego dziecka, które przeszło od mleka modyfikowanego do kakao na bazie mleka koziego, wypijanego dwa razy dziennie.
P.S. Otworzyliśmy oficialnie stronę wizytówkową: Zdrowa Żywność Lubin.
Zapraszamy czytelników z Lubina oraz Zagłębia Miedziowego.
czwartek, 16 maja 2013
Zdrowe słodycze dla dzieci.
Czarne ząbki u dziecka, oponki wylewające się spod t-shirta, niechęć do aktywności fizycznej?
Tak nie musi być! Każdy lubi odrobinę słodyczy w życiu, gdyż poprawia ona nastrój, dodaje energii, odstresowuje. Każdy lubi sobie też pochrupać, lecz nie musi to oznaczać miski z chipsami i batoników czekoladowych.
Wystarczy sięgnąć po... pęczak.
Tak, ta mało popularna dziś kasza jęczmienna jest świetną przekąską, zwłaszcza, gdy przygotuje się ją na słodko. Przepis jest prosty i szybki:
- szklanka pęczaku
- łyżka cynamonu
- dwie łyżki miodu
- łyżka masła
- szczypta soli
- sok z cytryny
Do tego dodajemy bakalie jakie tylko
znajdziemy w domu, na przykład:
- pół szklanki łuskanego słonecznika,
- pół szklanki suszonej żurawiny (lub rodzynek)
- ćwierć szklanki suszonych moreli
- pół szklanki orzeszków ziemnych i włoskich
Pęczak zalewamy wodą na 2 godzinki,
potem gotujemy w 2 szklankach wody, aż wchłonie całą, wrzucamy
masło, miód i cynamon, a po przestudzeniu resztę. Mieszamy i...
już! Przekąska lekkostrawna, świetnie działająca na dobry humor
i pracę umysłu. A przede wszystkim – kształtuje dobre nawyki
żywieniowe.
Żadne ze znajomych dzieci, po
spróbowaniu, nie odmówiło jeszcze pełnej porcji...
Subskrybuj:
Posty (Atom)