czwartek, 7 kwietnia 2016

Miody manuka

Każdy z nas przynajmniej raz w życiu próbował miodu i wie doskonale, czym charakteryzuje się ten produkowany przez pszczoły przysmak. Wrażenia smakowe w każdym przypadku mogą być jednak zupełnie inne, ponieważ rodzajów miodu jest bardzo wiele. Mogą się one różnić od siebie nie tylko smakiem, ale także zapachem, kolorem oraz konkretnymi właściwościami. Dlatego jeśli za pierwszym razem nie zasmakowaliśmy w miodzie, być może warto go nie skreślać, lecz pokusić się o degustację innego rodzaju. Wśród niezliczonych gatunków znajdziemy takie, które pomogą nam zadbać o zdrowie i wygląd, takie, które wykorzystamy do przygotowania konkretnych potraw oraz takie, którymi posłodzimy herbatę lub które zjemy wprost ze słoika. Niektóre z nich posiadają bardzo specyficzne, znane i cenione na całym świecie, cechy. 
 

Taką wyjątkową propozycją jest miód manuka. Powstaje on z nektaru, jaki pszczoły zbierają z powszechnego na terenie Nowej Zelandii krzewu manuka. Jest to wiecznie zielona roślina, której niezwykłe właściwości dostrzeżono już wiele lat temu i którą wykorzystuje się w leczeniu różnych przypadłości. Następnie cechy te zauważono także w pochodzącym z niej miodzie i od tamtych czasów aż do dziś jest on jednym z najlepszych naturalnych lekarstw i ma nieoceniony wpływ na zdrowie. Warto dowiedzieć się, jak możemy go wykorzystywać i w jakich sytuacjach najlepiej nam posłuży.

Skorzystaj ze zdrowotnych właściwości jednego z najlepszych miodów

Miód manuka cieszy się ogromną sławą na całym świecie. Mnóstwo osób docenia jego niepowtarzalne właściwości, dlatego jego cena w porównaniu do bardziej znanych, ogólnodostępnych miodów, jest dość wysoka. Warto jednak zainwestować w ten jedyny w swoim rodzaju produkt, ponieważ może on przynieść nam ogromne korzyści. Jego niezwykłe działanie opiera się głównie na zawartym w nim naturalnym składniku MGO (Methylglyoxal). Znaleźć można miody manuka o jego zróżnicowanym stężeniu, a najlepiej jest kupować te, które mają go najwięcej. Uważane są one za bardzo dobre lekarstwo, którego działanie często porównywalne jest z efektami, jakie uzyskuje się podczas stosowania antybiotyku.

Miody manuka posiadają właściwości antyseptyczne, antybakteryjne oraz wzmacniające, dzięki czemu można stosować je w wielu przypadkach. Zapobiegają one rozwojowi drobnoustrojów, a także pomagają walczyć ze stanami zapalnymi oraz wirusami. Bardzo znany jest między innymi wpływ miodu manuka na leczenie chorób przewodu pokarmowego (wrzody żołądka, nadkwasota, problemy z trawieniem i inne), układu oddechowego (kaszel, zapalenie gardła, katar) oraz innych dolegliwości. Ponadto posiada on także działanie uodparniające i może ochronić nas przed grypą lub przeziębieniem, dlatego warto korzystać z niego szczególnie w sezonie zimowym. Oprócz wymienionych przypadków miód manuka sprawdza się także w leczeniu wielu innych chorób i przypadłości, z którymi zmaga się wielu z nas. Jego największą zaletą jest fakt, że można stosować go niemal w dowolnych ilościach i jest całkowicie bezpieczny dla naszego zdrowia. Jego używanie, choć bardzo rzadko, niekiedy jest jednak niewskazane – na przykład wtedy, gdy mamy alergię na produkty pszczele. Warto to więc sprawdzić to przed jego zastosowaniem.

Nie wiesz, które miody przypadną Ci do gustu? Sprawdź to!


Jeśli zainteresowały Cię niezwykłe właściwości miodów i chciałbyś dowiedzieć się, który z nich sprawdzi się u Ciebie najlepiej, powinieneś zasięgnąć dodatkowych informacji. Opisy miodu manuka oraz innych rodzajów tego przysmaku znajdziesz na stronie http://wcinaj-miod.pl/miod-manuka/. Jest to jedno z najlepszych źródeł informacji o miodach, wosku, mleczku i innych wartościowych produktach dostarczanych nam przez pszczoły. Będziesz mógł przeczytać tam wiele ciekawych porad i artykułów, a także odnaleźć najlepsze przepisy na potrawy zawierające miód. Dzięki temu zaskoczysz swoją rodzinę i gości oryginalnymi daniami, a także lepiej zadbasz o Wasze zdrowie! Właściwości miodu doceniano już setki lat temu, dlatego Ty także powinieneś skorzystać z jego zalet. Na wcinaj-miod.pl możesz sprawdzić, który z jego gatunków będzie dla Ciebie odpowiedni oraz zamówić go z dostawą do domu! Nie wahaj się więc i już dziś odwiedź wcinaj-miód.pl oraz spraw, by ten niezwykły produkt na stałe zagościł na Twoim stole!

sobota, 2 kwietnia 2016

Chleb smażony z jajkiem

Dziś zaproponuję Wam potrawę bardzo smaczną, ale jednocześnie bardzo oszczędną, bo wykorzystującą czerstwy chleb, który większość z nas po prostu wyrzuca. Oczywiście w moim wydaniu to jest chleb pełnoziarnisty, z dużą zawartością błonnika, itp. ...taki chleb dobrej jakości, który zostawiony na kilka dni w chlebaku nigdy nie pleśnieje, ale jedynie schnie.

Tak się też stało po kilkudniowym wyjeździe z zostawionym w domu chlebem, ale po co, coś tak dobrego ma się marnować?


Rozbiłem i rozklepałem jajko... lubię takie od kur z wolnego wybiegu ze względów "filozoficznych".


Czerstwy chleb wrzucam do jajka i staram się, aby był ze wszystkich stron dobrze "zamoczony".


Następnie smażenie na ciemnozłoty kolor...


...i w końcu degustacja.

Niewątpliwą zaletą, oprócz oszczędności, jest tu fakt, że taki chleb za bardzo nie nasiąka tłuszczem, z zewnątrz jest podpieczony, w środku miękki i pachnący.

Zrobiłem Ci smaka? Jeśli masz w kuchni taki co najmniej 2-3 dniowy chleb - koniecznie spróbuj tego prostego, ale jednocześnie genialnego przepisu.

Smacznego!


poniedziałek, 28 marca 2016

Kawa mielona

Jedną z rzeczy, które dobrze pamiętam z dzieciństwa jest wspaniały zapach kawy w powietrzu, ale nie kawy takiej zwyczajnej, tylko świeżo mielonej w młynku do kawy. Kiedyś nie było bowiem kawy rozpuszczalnej a i kawa mielona była rzadziej dostępna niż po prostu palone ziarna. 


W ostatnich latach kawa świeżo mielona uległa zapomnieniu i powoli wraca do łask na fali zainteresowana zdrową żywnością. 

Dlaczego?

O ile, kiedy kupisz ziarna i zmielisz je samodzielnie - to po prostu wiesz co pijesz - w przypadku kawy mielonej, gotowej, kupowanej w sklepie normy są na tyle tolerancyjne, że w kawie może znaleźć się dużo więcej niż tylko same ziarna... a tego przecież nie chcemy.


Kupiłem w pobliskim markecie młynek z przeceny za 30 zł oraz kawę ziarnistą znanej marki, aczkolwiek znajomi już mi przekazali informację gdzie, jak i kiedy można kupić dobrej jakości palone ziarna, w dobrej cenie i niekoniecznie super markowe. Jeśli się sprawdzą - dam wam informację na blogu. Szczególnie Czytelników bloga Oszczędzanie to może zainteresuje ;-)



Co ciekawe kawa ziarnista "znanej marki" nie jest wcale tańsza niż kawa mielona... znajomi mi zwrócili uwagę, że na zdrowy rozsądek powinno być odwrotnie. Czyżby gotowiec z supermarketu rzeczywiście zawierał nie tylko kawę, ale i np. mielone fragmenty łupin?


Szkoda, że przez internet nie możecie poczuć tego wspaniałego zapachu świeżo mielonej kawy unoszącego się w powietrzu, bo chciałbym się nim z Wami podzielić... moje dziecko wchodzi do kuchni i mówi... ehhh.. ale ładnie pachnie, lepiej niż perfumy.... ale piękny zapach.

Smacznego!

...i pamiętajcie o zmotywowaniu mnie do dalszego pisania i polubieniu bloga na FB; https://www.facebook.com/RacjonalnaDieta/