czwartek, 10 grudnia 2015

Owoce w naszej diecie

Wydawać by się mogło, że na jedzenie owoców każda pora jest dobra. Okazuje się jednak, że niekoniecznie jest to prawdą. Bez obaw - nie stanie się nic strasznego, jeśli późnym wieczorem ulegniemy pokusie zjedzenia trzech pomarańczy i banana, ale warto wiedzieć kiedy ich spożycie przyniosłoby najwięcej dobrego dla naszego organizmu.

Fakt istnienia "dobrej" pory na owoce wynika z tego, że są one źródłem węglowodanów prostych (cukrów). Nie jest to cukier równy temu w czekoladowym batoniku rzecz jasna, jednakże on także może w nadmiarze prowadzić do dodatkowych kilogramów, niechcianej tkanki tłuszczowej i związanych z nimi chorób.

 
Owoce warto na stałe wprowadzić do codziennej diety. Najlepiej jeśli w nawyk wejdzie nam zjadanie ich w pierwszej połowie dnia. Wtedy to enzymy trawienne są najbardziej aktywne. Ciężko o pozytywny wpływ owoców na nasze zdrowie, kiedy poskutkują wzdęciami czy zgromadzeniem nadmiaru energii, spożyte np. na kolację. Ten problem nie dotyczy warzyw, gdyż nie posiadają tak wysokiego indeksu glikemicznego. Owoce są mniej sycące. Nie mogą one zastąpić w całości np. drugiego śniadania, ponieważ uczucie głodu szybko do nas powróci i prawdopodobnie zaczniemy podjadać. Indeks glikemiczny jest też dosyć istotny, kiedy martwimy się o zbędne kilogramy. Im wyższy, co dotyczy wielu owoców, tym większy wyrzut insuliny. To napędza proces przemiany cukru w tłuszcz. Kiedy jest to naszym zmartwieniem warto częściej sięgać po gruszki, pomarańcze, maliny, jabłka, truskawki, brzoskwinie czy grejpfruty, które mogą pochwalić się niskim indeksem. Strońmy za to na pewno od bananów , mango czy winogron późnymi godzinami wieczornymi.


Owoce są trawione niezwykle szybko. Zdarza się jednak, że jeśli samodzielnie stanowią duży posiłek lub od ostatniego minęła niecała godzina do ich spożycia, mogą zalegać w żołądku. Będzie to skutkowało gazami, wzdęciami czy skurczami brzucha. A co z jedzeniem owoców na czczo? Zaleca się to tylko osobom, które nie mają wrażliwego żołądka. Witaminy doskonale pobudzają, więc owoc do śniadania wydaje się być opcją idealną. Należy tylko pamiętać, że nie może go w całości stanowić.

Dość powszechnie wiadomo, że najlepsze owoce w danym momencie to te, na które akurat jest sezon. Jeżeli jednak najdzie nas ochota na truskawki jesienią można sięgnąć po te mrożone lub zadowolić się przetworami. Wszystko dlatego, że najlepszy smak i najwięcej wartości będzie miał owoc świeży.



Nasuwa się jeszcze pytanie odnośnie dziennej porcji. Jaka będzie najbardziej odpowiednia? Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i dostatecznej dawki witamin wystarczy garść owoców dwa razy dziennie. Równa się to np. jednej brzoskwini czy szklance borówek. Mniej więcej, oczywiście.

Dieta bogata w owoce i warzywa to bardzo dobra dieta. Jednak stosując się do porad odnośnie najlepszej pory na ich spożywanie może stać się jeszcze lepsza. Serdecznie zachęcamy do sięgania po te naturalne smakołyki. I na zdrowie!

wtorek, 1 września 2015

Czarnuszka

Czarnuszka jest nazywana "lekiem na wszystko" i rzeczywiście - lista jej właściwości jest imponująca. Czarnuszka znakomicie pomaga w szczególnie tzw. chorobach cywilizacyjnych, cukrzycy, nadciśnieniu, alergii, astmie, w tych ostatnich nawet pomagając znacząco odstawić rutynowo brane lekarstwa.

Czarnuszka chroni wątrobę oraz inne organy wewnętrzne, wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie... no dobrze, wystarczy ;-) Uwierzcie mi jednak, że to nie jest kompletna lista dobroczynnego działania tych ziaren.


This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.

Co nas dziś jednak najbardziej zainteresuje? Czarnuszka jako przyprawa, która ma aromatyczny, lekko goryczkowy i pieprzny smak i zapach, przez co znakomicie nadaje się do mięs. Warto ją spożywać w postaci zmielonej, jednak ja lubię po prostu przyprawiać gotową potrawę całymi ziarnami czarnuszki, nie gotując z przyprawą (wtedy też czarnuszka, jako roślina oleista, zachowuje maksimum swoich właściwości pro-zdrowotnych).

Na zdjęciu widzicie mój obiad. Bitki przyprawione czarnuszką "na bogato" + jakieś warzywo + pieczywo pełnoziarniste, którego co prawda nie widać na zdjęciu, ale które opisałem tutaj:

Jaki chleb warto kupić?


piątek, 12 czerwca 2015

Jak uprażyć siemię lniane?

Zerknij do swojej kuchni i zobacz, czy masz siemię lniane. Założę się, że masz je zwykle wciśnięte gdzieś pomiędzy mąkę i groszek, pewnie zostało kiedyś kupione, kiedy któregoś z domowników bolał żołądek, albo kiedy w noworocznym postanowieniu treningowym postanowiłeś(aś) zaparzać sobie codziennie rano szklankę ziaren (...glutowatego wywaru), co szybko "wyleciało' z pamięci.


Znajdź patelnię, najlepiej z nieco grubszym dnem i rozsyp siemię równomiernie cienką warstwą, zacznij prażyć, kiedy zacznie lekko strzelać (przykryj patelnię pokrywką) odczekaj max. Minutę po czym zsyp siemię do talerza. Teraz na rozgrzanej patelni możesz przygotować kolejną porcję. Im dłużej prażysz, tym intensywniejszy smak tego prażenia...


...tak spreparowane siemię jest przepyszne i już nie kojarzy się z glutowatym wywarem. Możesz nim posypywać np. ziemniaki, kanapki, albo jeść łyżką jak prażone orzechy.

  • W przeciwieństwie do orzechów jednak siemię lniane nie uczula - ważna informacja dla alergików!
  • Surowego siemienia lnianego nie wolno spożywać - musi być uprażone lub zaparzone!

Właściwości zdrowotnych jest multum! Od idealnego profilu aminokwasów, po cenne oleje. Tanio, oszczędnie, smacznie.