sobota, 9 kwietnia 2016

Hummus klasyczny w praktyce

Wczoraj za 4 zł kupiłem w pobliskim sklepie hummus pewnej firmy (znanej na rynku produktów wegetariańskich). Wcześniej testowałem parówki tej firmy oraz pasztety, dziś zdecydowałem się na śniadanie z hummusem. 


Hummus to po prostu po arabsku ciecierzyca, a sam produkt składa się w dużej mierze z mielonej ciecierzycy, w pewnym sensie jest to coś pomiędzy kremem warzywnym a pasztetem kanapkowym o dość delikatnym smaku. Z uwagi na ten właśnie smak preferuję cieciorkę zamiast soi (jako składnik potraw bezmięsnych).


Dzisiaj zrobiłem sobie kanapkę na bułce pszennej, z czerwoną cebulą, która w założeniu miała złamać łagodny, kremowy smak hummusu... i to się udało. Ostrooo...


Kolejne kanapki są na chlebie wieloziarnistym, już bez cebuli, za to z łagodną papryką. Idealna kompozycja delikatnego smaku. W sam raz na śniadanie.

Co do samego hummusu, był całkiem dobry, choć wolałbym bardziej zdecydowaną konsystencję (mniej wody). Mam jednak podejrzenie graniczące z pewnością, że własnej roboty hummus z miksera byłby ciekawszym rozwiązaniem dla pasjonata kulinariów. Ugotowanie cieciorki, zmiksowanie i przyprawienie hummusu nie jest znów aż takie trudne. A co Ty o tym myślisz?

Smacznego!

piątek, 8 kwietnia 2016

Potrawy z jajkiem - jajecznica z brokułami

Potrawy z jajkiem są często polecane przez wielu dietetyków, ale i "mistrzów patelni" na śniadanie. Nic dziwnego, jajko zapewnia duże bogactwo substancji odżywczych, które dadzą nam energię na rozpoczęcie dnia. Jeśli jajko jest w jakiś sposób smażone tak jak na przykład tu...

Chleb smażony z jajkiem


...to mamy też porcję kalorii, która zaserwowana rano, jest akurat bardzo dobra... Zdziwicie się pewnie - jak to - prowadzę blog o nazwie "Racjonalna Dieta" i polecam bombę kaloryczną pt. chleb w jajku? Owszem, z tym że polecam ją rano, kiedy nasz metabolizm ma się nastawić na spalanie, a w żadnym wypadku późno wieczorem, kiedy organizm się wycisza i zasadniczo nie powinno się już nic jeść. Czy ta różnica jest jasna?


Dziś na moje śniadanie przyrządziłem sobie jajecznicę z brokułami. Gotowane brokuły zostawiłem sobie z poprzedniego dnia (ugotowałem nieco na zapas). Do tego odrobina soli i pieprzu.


Zestaw podany z chlebem wysokobłonnikowym, tak aby posiłek dał uczucie sytości. Po śniadaniu świeżo mielona kawa...

Smacznego!