Wielkanoc
zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią perspektywa pysznych,
ale też i kalorycznych posiłków. Warto się przygotować
alternatywną wersję menu na wypadek, gdyby nasz żołądek nie mógł
poradzić sobie z nadmiarem tłustego jedzenia. Zastanów się razem
z nami nad modyfikacją świątecznego menu – żeby było lekkie,
smaczne i zdrowe jednocześnie!
Jak
zmniejszyć kaloryczność potraw na Wielkanoc? Spróbuj zastąpić
zwykle wykorzystywane składniki na mniej kaloryczne i zdrowsze pod
względem odżywczym. Potrawy nie stracą na smaku (mogą za to
zyskać nowy i lepszy!), a Ty nie zmartwisz się, że Twój bilans
kaloryczny został znacznie przekroczony.
Żurek w nowej odsłonie
Zgodnie
z tradycją, żurek musi być podawany z białą kiełbasą i
ziemniakami. Przepis
na żurek na Wielkanoc
można jednak delikatnie zmodyfikować i zamiast ziemniaków dodać
do zupy kaszę
pęczak.
Korzyści z tej zamiany jest kilka – po pierwsze, kasza pęcznieje
w żołądku
i wywołuje poczucie sytości, dzięki czemu nie mamy więcej ochoty
na jedzenie. Poza tym połączenie kaszy i żuru nadaje zupie
zupełnie nowego smaku – gwarantuję, że na rodzinnym obiedzie
zadziwicie nim każdego.
Bez jajek nie ma Wielkanocy!
Wielkanoc
to także czas szczególnej popularności jajek, bez których prawie
nikt nie wyobraża sobie tych świąt. Zazwyczaj korzystamy z jaj
kurzych, ale przecież to nie jedyna dostępna opcja! Jaja
przepiórcze
mają mniej tłuszczu i cholesterolu niż kurze, mają też
więcej składników odżywczych i nie uczulają.
Świąteczne słodkości…bez cukru?
Największym
wyzwaniem są jednak słodycze – jak upiec zdrowszą wersję
tradycyjnej babki cytrynowej, nie pozbawiając jej przy tym smaku?
Przede wszystkim zamiast całych jajek dodaj same białka
– mają o wiele mniej kalorii i nie zawierają tyle cholesterolu co
żółtka. Przy pieczeniu babki niełatwo też zrezygnować z cukru,
który jest jednym z najważniejszych składników ciasta. Na
szczęście i na to są jest sposoby – jednym z popularniejszych
jego zamienników jest ksylitol,
ale
mam jeszcze inne pomysły na zastępczy składnik. Zamiast cukru
dodaję kisiel
owocowy,
który może nie dorównuje mu słodkością, ale dzięki temu babka
zyskuje ciekawy, lekko truskawkowy posmak.
Ale
Wielkanoc to nie tylko babki – inne ciasta sprawdzą się równie
dobrze na świątecznym stole. W tym roku zamierzam wypróbować
ciasto
czekoladowe,
w którym nie ma ani grama czekolady (zamiast niej dodajemy kakao)
i szarlotkę
z kaszy jaglanej
(wersja szczególnie polecana osobom uczulonym na gluten). Przy
pieczeniu ciast polecam także użycie oleju
zamiast margaryny, jeśli to możliwe w danym przepisie.
A
wy macie jakieś własne na pomysły na zdrowsze alternatywy dla
wielkanocnych dań?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz