sobota, 9 kwietnia 2016

Hummus klasyczny w praktyce

Wczoraj za 4 zł kupiłem w pobliskim sklepie hummus pewnej firmy (znanej na rynku produktów wegetariańskich). Wcześniej testowałem parówki tej firmy oraz pasztety, dziś zdecydowałem się na śniadanie z hummusem. 


Hummus to po prostu po arabsku ciecierzyca, a sam produkt składa się w dużej mierze z mielonej ciecierzycy, w pewnym sensie jest to coś pomiędzy kremem warzywnym a pasztetem kanapkowym o dość delikatnym smaku. Z uwagi na ten właśnie smak preferuję cieciorkę zamiast soi (jako składnik potraw bezmięsnych).


Dzisiaj zrobiłem sobie kanapkę na bułce pszennej, z czerwoną cebulą, która w założeniu miała złamać łagodny, kremowy smak hummusu... i to się udało. Ostrooo...


Kolejne kanapki są na chlebie wieloziarnistym, już bez cebuli, za to z łagodną papryką. Idealna kompozycja delikatnego smaku. W sam raz na śniadanie.

Co do samego hummusu, był całkiem dobry, choć wolałbym bardziej zdecydowaną konsystencję (mniej wody). Mam jednak podejrzenie graniczące z pewnością, że własnej roboty hummus z miksera byłby ciekawszym rozwiązaniem dla pasjonata kulinariów. Ugotowanie cieciorki, zmiksowanie i przyprawienie hummusu nie jest znów aż takie trudne. A co Ty o tym myślisz?

Smacznego!

piątek, 8 kwietnia 2016

Potrawy z jajkiem - jajecznica z brokułami

Potrawy z jajkiem są często polecane przez wielu dietetyków, ale i "mistrzów patelni" na śniadanie. Nic dziwnego, jajko zapewnia duże bogactwo substancji odżywczych, które dadzą nam energię na rozpoczęcie dnia. Jeśli jajko jest w jakiś sposób smażone tak jak na przykład tu...

Chleb smażony z jajkiem


...to mamy też porcję kalorii, która zaserwowana rano, jest akurat bardzo dobra... Zdziwicie się pewnie - jak to - prowadzę blog o nazwie "Racjonalna Dieta" i polecam bombę kaloryczną pt. chleb w jajku? Owszem, z tym że polecam ją rano, kiedy nasz metabolizm ma się nastawić na spalanie, a w żadnym wypadku późno wieczorem, kiedy organizm się wycisza i zasadniczo nie powinno się już nic jeść. Czy ta różnica jest jasna?


Dziś na moje śniadanie przyrządziłem sobie jajecznicę z brokułami. Gotowane brokuły zostawiłem sobie z poprzedniego dnia (ugotowałem nieco na zapas). Do tego odrobina soli i pieprzu.


Zestaw podany z chlebem wysokobłonnikowym, tak aby posiłek dał uczucie sytości. Po śniadaniu świeżo mielona kawa...

Smacznego!

czwartek, 7 kwietnia 2016

Miody manuka

Każdy z nas przynajmniej raz w życiu próbował miodu i wie doskonale, czym charakteryzuje się ten produkowany przez pszczoły przysmak. Wrażenia smakowe w każdym przypadku mogą być jednak zupełnie inne, ponieważ rodzajów miodu jest bardzo wiele. Mogą się one różnić od siebie nie tylko smakiem, ale także zapachem, kolorem oraz konkretnymi właściwościami. Dlatego jeśli za pierwszym razem nie zasmakowaliśmy w miodzie, być może warto go nie skreślać, lecz pokusić się o degustację innego rodzaju. Wśród niezliczonych gatunków znajdziemy takie, które pomogą nam zadbać o zdrowie i wygląd, takie, które wykorzystamy do przygotowania konkretnych potraw oraz takie, którymi posłodzimy herbatę lub które zjemy wprost ze słoika. Niektóre z nich posiadają bardzo specyficzne, znane i cenione na całym świecie, cechy. 
 

Taką wyjątkową propozycją jest miód manuka. Powstaje on z nektaru, jaki pszczoły zbierają z powszechnego na terenie Nowej Zelandii krzewu manuka. Jest to wiecznie zielona roślina, której niezwykłe właściwości dostrzeżono już wiele lat temu i którą wykorzystuje się w leczeniu różnych przypadłości. Następnie cechy te zauważono także w pochodzącym z niej miodzie i od tamtych czasów aż do dziś jest on jednym z najlepszych naturalnych lekarstw i ma nieoceniony wpływ na zdrowie. Warto dowiedzieć się, jak możemy go wykorzystywać i w jakich sytuacjach najlepiej nam posłuży.

Skorzystaj ze zdrowotnych właściwości jednego z najlepszych miodów

Miód manuka cieszy się ogromną sławą na całym świecie. Mnóstwo osób docenia jego niepowtarzalne właściwości, dlatego jego cena w porównaniu do bardziej znanych, ogólnodostępnych miodów, jest dość wysoka. Warto jednak zainwestować w ten jedyny w swoim rodzaju produkt, ponieważ może on przynieść nam ogromne korzyści. Jego niezwykłe działanie opiera się głównie na zawartym w nim naturalnym składniku MGO (Methylglyoxal). Znaleźć można miody manuka o jego zróżnicowanym stężeniu, a najlepiej jest kupować te, które mają go najwięcej. Uważane są one za bardzo dobre lekarstwo, którego działanie często porównywalne jest z efektami, jakie uzyskuje się podczas stosowania antybiotyku.

Miody manuka posiadają właściwości antyseptyczne, antybakteryjne oraz wzmacniające, dzięki czemu można stosować je w wielu przypadkach. Zapobiegają one rozwojowi drobnoustrojów, a także pomagają walczyć ze stanami zapalnymi oraz wirusami. Bardzo znany jest między innymi wpływ miodu manuka na leczenie chorób przewodu pokarmowego (wrzody żołądka, nadkwasota, problemy z trawieniem i inne), układu oddechowego (kaszel, zapalenie gardła, katar) oraz innych dolegliwości. Ponadto posiada on także działanie uodparniające i może ochronić nas przed grypą lub przeziębieniem, dlatego warto korzystać z niego szczególnie w sezonie zimowym. Oprócz wymienionych przypadków miód manuka sprawdza się także w leczeniu wielu innych chorób i przypadłości, z którymi zmaga się wielu z nas. Jego największą zaletą jest fakt, że można stosować go niemal w dowolnych ilościach i jest całkowicie bezpieczny dla naszego zdrowia. Jego używanie, choć bardzo rzadko, niekiedy jest jednak niewskazane – na przykład wtedy, gdy mamy alergię na produkty pszczele. Warto to więc sprawdzić to przed jego zastosowaniem.

Nie wiesz, które miody przypadną Ci do gustu? Sprawdź to!


Jeśli zainteresowały Cię niezwykłe właściwości miodów i chciałbyś dowiedzieć się, który z nich sprawdzi się u Ciebie najlepiej, powinieneś zasięgnąć dodatkowych informacji. Opisy miodu manuka oraz innych rodzajów tego przysmaku znajdziesz na stronie http://wcinaj-miod.pl/miod-manuka/. Jest to jedno z najlepszych źródeł informacji o miodach, wosku, mleczku i innych wartościowych produktach dostarczanych nam przez pszczoły. Będziesz mógł przeczytać tam wiele ciekawych porad i artykułów, a także odnaleźć najlepsze przepisy na potrawy zawierające miód. Dzięki temu zaskoczysz swoją rodzinę i gości oryginalnymi daniami, a także lepiej zadbasz o Wasze zdrowie! Właściwości miodu doceniano już setki lat temu, dlatego Ty także powinieneś skorzystać z jego zalet. Na wcinaj-miod.pl możesz sprawdzić, który z jego gatunków będzie dla Ciebie odpowiedni oraz zamówić go z dostawą do domu! Nie wahaj się więc i już dziś odwiedź wcinaj-miód.pl oraz spraw, by ten niezwykły produkt na stałe zagościł na Twoim stole!