środa, 17 lutego 2016

Grzyb portobello

W Polsce produkuje się dosyć dużo grzybów portobello, ale na polskich stołach, o dziwo, są one relatywnie nieznane. Polskie portobello idą głównie na eksport. 

Czym jest portobello? W pewnym uproszczeniu to gigantyczna brązowa pieczarka i można je przyrządzać w wielu przypadkach dokładnie tak jak pieczarki.


Na zdjęciu mamy kapelusz grzyba, ale w ten sposób nie jesteście w stanie ocenić jego wielkości, zatem...



Zdjęcie z jakimś obiektem porównawczym, tym razem z całkiem sporym awokado.


Jeśli podchodzisz do przyrządzania portobello po raz pierwszy i chcesz "złapać" ten delikatny smak i "leśny" aromat, którym grzyb różni się od zwykłej białej pieczarki polecam przyrządzić go jak najprościej. Sól, pieprz, olej rzepakowy lub oliwa. Odrobina pieprzu ziołowego, bądź innej przyprawy, którą lubisz (ale nie za dużo, tak aby nie zagłuszyć oryginalnego smaku portobello). Kilka chwil smażenia i oto zrobione ;-)

Smacznego!

P.S. Za dwa duże portobello zapłaciłem w markecie 4 zł.


7 komentarzy:

  1. @Remigiusz
    Możesz dodać jakiś inny obiekt porównawczy dodatkowo? Np. pudełko zapałek. Pieczarka jest lepiej znana niż awokado i mózg automatycznie mówi "Jakie małe awokado" zamiast "jaka duża pieczarka".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak koło 3 pudełek zapałek ustawionych razem dłuższym bokiem

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie. Fajnie byłoby zrobić z tym pizzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobry pomysł, zwłaszcza, że aromat jest nieco bogatszy niż w przypadku zwykłych, białych pieczarek

      nie jest to oczywiście grzyb leśny z charakterystycznym aromatem, ale jednak zdecydowany krok w tę stronę

      Usuń
  3. A mnie się marzy bułka z farszem. Refael, jeśli 72 to rocznik, jesteśmy w jednym wieku, pamiętasz fastfood z czasów PRL? Bułka z farszem pieczarkowym? Była taka budka u mnie w mieście na dworcu. Pychotne było.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak nie, jak tak. Pamiętam. Bułka typu paluch, pani odkrawała nożem czubek i na takim szpicu robiła otwór na farsz. Oj, było, było pychotne.

      Usuń
    2. a ja z okresu komuny pamiętam tosty z pieczarkami i serem, pychota i luksus

      co ciekawe budka z tostami od tego okresu istnieje i prosperuje w moim mieście ;-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...