wtorek, 23 lutego 2016

Pieczywo z ziarnami i otrębami

Bohaterem dzisiejszego wpisu nie jest ta pyszna galareta z pstrąga z warzywami, nie jest także świeży imbir, którego plasterki widzicie na talerzu, ale właśnie pieczywo, z którym ją spożywam. Jest to nieco lepszy rodzaj chleba z pobliskiej piekarni, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, bogaty w otręby.


Mąka pełnoziarnista to najzdrowszy rodzaj mąki, a otręby, prócz bogactwa witamin i soli mineralnych zawierają cenny błonnik, którego w naszej diecie jest zazwyczaj za mało. 

Pomyśl, czy nie lepiej zastąpić mąkę, którą używasz na co dzień do różnych potraw czy panierek właśnie mąką pełnoziarnistą, z wysoką zawartością cennego błonnika? Czy zamiast pajdy białego chleba nie można by jeść czegoś lepszego?

 Na zdjęciu kolejny rodzaj chleba z wysoką zawartością błonnika, 
z siemieniem lnianym i słonecznikiem, ze znanej sieci handlowej.
  
Co daje nam spożywanie takiego pieczywa z dodatkiem błonnika? 

Po pierwsze: Znacznie lepszą pracę układu pokarmowego, doskonałą pracę jelit.

Po drugie: Znacznie lepsze poczucie "pełnego brzucha" po posiłku. Błonnik po prostu fizycznie wypełnia nasze żołądki, dając uczucie sytości co pośrednio zapobiega przejadaniu się, czyli nadwadze, cukrzycy, chorobom układu krążenia związanymi z "przeżeraniem się" i podjadaniem słodyczy, chipsów i snacków po posiłku.

Polecam:

Zdrowe przekąski zamiast snacków i chipsów


3 komentarze:

  1. Piszesz o chlebie, ale mnie najbardziej ciekawi te danie w fotce na dole. Napisz co to jest ;-)

    Chlebek ma się rozumieć ja od dawna lubię pełnoziarnisty, bo staram się trzymać dietę... ahhh gdyby nie te pokusy na słodycze ;-)

    Pozdrawiam,

    Anka

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma jak prawdziwy chleb.
    Kosztuje drugie tyle, ale jest dużo smaczniejszy i nie pleśnieje. Zrobi się pumeks ale nie zapleśnieje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, to jest prawda, nie pleśnieje w ogóle. Jak się zeschnie można trochę dodać jako farsz do kotletów mielonych, są wtedy delikatniejsze.

      Usuń