Chipsy, snacki i inne ciastkarskie przysmaki. Jak często po nie sięgamy między posiłkami, kiedy chwyci nas "mały głód"? Są słone, mają fajną chrupką konsystencję i aromat... tylko jest to zasługa sztucznych dodatków smakowych, utwardzaczy, utrwalaczy i konserwantów, które finalnie trafiają do naszego organizmu.
Brak sycącego błonnika i tony pustych węglowodanów sprawiają, że te przekąski przez nas przelatują, nie dając długotrwałego uczucia sytości, natomiast doskonale odkładając się na naszych brzuchach. Tony soli zbędnej rozregulowują nasz organizm, podwyższają ciśnienie krwi...
To, że chipsy i inne snacki są dla nas niezdrowe nie jest chyba żadnym nowym odkryciem, nieprawdaż?
Proponuję zmianę takich nawyków, skoro już musisz podjadać między posiłkami, rób to odrobinie bardziej zdrowo.
Sam dziś przekąsiłem tosty, zrobione z niezjedzonych kanapek dziecka ze szkoły, pamiętacie co pisałem we wpisie...
Nie marnuj chleba... czyli szybki tost
Chleb pełnoziarnisty z serem, z cennym dla nas siemieniem lnianym smakuje doskonale. Do tego polskie jabłko i na koniec mała fanaberia ze sklepu ze zdrową żywnością - ciastka z amarantusa.
Sam amarantus ma wygląd dość ciekawy, a i smak pozytywnie zaskakuje.
Wybierz zdrowe przekąski zamiast chipsów, zdrowe odżywianie może być smaczne i połączone z odkrywaniem nowych smaków.
Smacznego!
By Kurt Stüber [1] - caliban.mpiz-koeln.mpg.de/mavica/index.html part of www.biolib.de, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2658
A ja na YT znalazłem vlog kulinarny i przepis na beztłuszczowe chipsy ziemniaczane.
OdpowiedzUsuńNależy pokrojone w plasterki ziemniaki położyć na ręcznik papierowy, wsadzić do mikrofali na jakieś 3 minuty, po czym przełożyć na drugą stronę i jeszcze raz 3 minuty.
Dokładny czas zależy od mocy mikrofali.
nie sklei się to?
UsuńMusisz zaglądać i przekładać. I wyczaić czas by nie zbrązowiało.
UsuńZnalazłem ten przepis. Vlogerka robi w ten sposób czipsy nie tylko z ziemniaków ale i z kartofli.
OdpowiedzUsuńHehe, żarcik.
Z kartofli oraz marchewki i buraka.